Wysłany: 2008-02-14, 13:24
Cień napisał/a:
System Shock 2 to jedna z najlepszych gier jaką znam. Z BioShock wiązałem ogromne nadzieje - skoro wiadomo było, że SS3 nigdy nie powstanie.
Podzielę się refleksją po 3h przy komputerze - to BS to kalka SS2. Mam wrażenie, że dołożono tylko nowe tekstury, nowy dźwięk. Dopiero grę zaczynam, a mam nieodarte wrażenie, że już wszystko gdzieś widziałem. Choćby quest "Lazarus Vector" - toż to plagiat niemal. Możnaby wymieniać w nieskończoność (i to już na początku...). BS ma jednak klimat (taki nieco Fallout'owy) i to jakoś zabija niesmak.
Jeżeli uważasz, że BS jest kalką SS2, którego uważasz za jedną z najlepszych gier to co Ci nie pasuje?
2K stworzyło zupełnie nową grafikę, fabułę, itp. a pewne "znaki rozpoznawcze" (np. pamiętniki) zapożyczyło ze swojej wcześniejszej produkcji. Uważam, że to było bardzo słuszne rozwiązanie, znacznie lepsze niż np. obrócenie wszystkiego do góry nogami i stworzenie czegoś na kształt Serious Sam-a.
System Schock 2 to gra którą każdy fan bioshocka musi znać
Wysłany: 2010-02-13, 16:57
big daddy 1935 napisał/a:
ja nigdy nie zapomnę finałowej walki z shodan ( to pomieszczenie ten klimat )
Geniusz końcówki można w pełni docenić dopiero po zobaczeniu pierwszych 10 minut pierwszego System Shock'a. Sprawdź sam, zobaczysz o czym mówię (piszę)
big daddy 1935 napisał/a:
System Schock 2 to gra którą każdy fan bioshocka musi znać
No ja nie wiem, czy każdy... Fakt, klimat i fabuła są niesamowite, ale sam gameplay w porównaniu do dzisiejszych produkcji zdecydowanie zbyt statyczny. Do tego dochodzą liczne kłopoty natury technicznej, i to pomimo wydania całej masy nieoficjalnych patch'ów (ciekawostka: System Shock 2 w większości przypadków ma problemy pod Windows XP, ale za to chodzi bezbłędnie pod... Windows 7 ). Nie krytykuję gry ale mówię po prostu, że nie każdemu musi się ona podobać.
Cytat:
Choćby quest "Lazarus Vector" - toż to plagiat niemal.
Mógłbyś przypomnieć, co to było w SS2?
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów
Wysłany: 2010-02-13, 18:58
Cytat:
Poza tym, System Shock jest naprawdę długą grą.
O której części mówisz?
Inq napisał/a:
Cytat:
Choćby quest "Lazarus Vector" - toż to plagiat niemal.
Mógłbyś przypomnieć, co to było w SS2?
On Ci już nie odpowie, zobacz na datę posta... Może chodziło Mu o
Spoiler:
usuwanie biomasy z szybu windy za pomocą preparatu Toxin-A? Nic innego nie przychodzi mi do głowy, na "Recreation Deck" (odpowiednik Arkadii) nie przypominam sobie żadnych urządzeń, a tym bardziej zatrucia powietrza.
Tak swoją droga, SS2 można świetnie modować, zacząłem robić kiedyś nawet mod coś pod Bioshocka. Największy problem, dla mnie nie do przejścia, to skrypty.
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów
[quote="Inq"]. Jeśli komuś wadzi archaiczna grafika to jego problem, mi to w niczym nie przeszkadza./quote]
gdyby tak powstał patch na enginie unreala 3 do bioshocka np bioshock - system schock
( trochę abstrahuje ) jednak odświeżenie grafy jest możliwe przykład np serius sam hd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum