Wysłany: 2008-12-16, 11:28 Słabe tekstury i spowolnienia gry
Witam. O Bioshock'u dowiedziałem się już dawno, ale, że po pierwsze miałem za słaby komputer a po drugie niespecjalnie w ogóle uskuteczniam granie na PC, tytuł ten przeszedł jakoś boczkiem, niezauważony koło mnie Niedawno pojawił się na PS3, poczytałem co nieco, pograłem w demo i już wiedziałem, że na dłużej zabawię w Rapture. Zakupiłem własny egzemplarz, wrzuciłem do czytnika, gram sobię no i pierwszy dead, (zbliżamy się do sedna) po load'ingu (granie z VC mija się z celem IMO) tekstury są słabej jakości (muszą się przez chwilę wczytać) i w ogóle przy "większej zadymie" (zwłaszcza w obecności BD) gra potrafi przyciąć. Jako, że nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem w recenzjach, jestem ciekaw czy macie podobnie?
Wiek: 23 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 273 Piwa: 17/8 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-12-17, 15:32
stoodio napisał/a:
Jasne, że instalowałem patch'a czyli rozumiem, że u Ciebie (na PS3) podobna sytuacja nie ma miejsca?
Nie posiadam PS3, spytałem się o pierwszą rzecz jaka przyszła mi do głowy... Wracając do Twojego problemu, podobno gra działa dużo lepiej (stabilniej etc.) jeśli po zainstalowaniu patcha wykasuje się stare save'y (sprzed zainstalowania patcha) i zagra w nią od nowa. Ile w tym prawdy? Nie wiem... takie opinie widziałem (przeczytałem na oficjalnym angielskim forum BioShocka).
Jasne, że instalowałem patch'a czyli rozumiem, że u Ciebie (na PS3) podobna sytuacja nie ma miejsca?
Nie posiadam PS3, spytałem się o pierwszą rzecz jaka przyszła mi do głowy... Wracając do Twojego problemu, podobno gra działa dużo lepiej (stabilniej etc.) jeśli po zainstalowaniu patcha wykasuje się stare save'y (sprzed zainstalowania patcha) i zagra w nią od nowa. Ile w tym prawdy? Nie wiem... takie opinie widziałem (przeczytałem na oficjalnym angielskim forum BioShocka).
Słyszałem o tym, że na PS3 pojawiły się randomowo słabsze tekstury (na broni czy martwym BD) i wiem, ze patch niweluje te niedoróbki. Save'y są utworzone świeżo po zainstalowaniu patch'a. Może problemem jest mój dysk (niedość, że to 40stka to jeszcze zapchany) czytałem gdzieś, że ma to wpływ na płynność gier. Ciekawią mnie jednak doświadczenia innych użytkowników PS3.
Gość
Wysłany: 2008-12-20, 20:55
Cechą silnika graficznego na którym działa Bioshock (Unreal3) jest to, że tekstury wgrywają się na bieżąco w trakcie gry, w związku z czym zdarza się (zwłaszcza zaraz po rozpoczęciu gry) że są w niskiej rozdzielczości i dopiero po kilku sekundach wyglądają jak należy. Podobną rzecz można zauważyć również w innych grach działających na silniku Unreal3, niezależnie od platformy. Ponieważ w wypadku PS3 tekstury wgrywają się z twardziela, faktycznie jego stan może mieć wpływ na wygląd gry. Aczkolwiek sam posiadam PS3 z przeładowanym 60gb dyskiem i tekstury wgrywają się w miarę płynnie. W paru miejscach tekstury faktycznie pozostają brzydkie, ale ponieważ z reguły są to miejsca słabo widoczne (ciemne, rozmyte etc.) to wygląda to raczej na celowy zabieg grafików. Co do zacinania przy większych zadymach to po prostu trzeba zacisnąć zęby. Już X-Boxowy Bioshock zbierał z tego powodu cięgi.
zalo [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-28, 14:49
u mnie wszystkie tekstury wyglądają super, ale jest sposób na te przycinki, podczas gry wejdz w opcje i tam masz Unlock fremerate, to opcja po której grasz w stałych 60 klatkach na sekunde, ale w zamian wygładzenie niezauwazalnych podczas gry tekstur, a że ty i tak masz problem z nimi(nie wiem, moze wadliwa płytka?) to ci sie przyda, na pewno bedziesz pod podziwem płynnosci, ja ją wyłączam chce nie tylko zeby gra wyglądała ladnie ale zeby takze była ładna, a że raz na 4 godziny przeskoczy pare klatek to mi nie robi różnicy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum