Mogę się podpiąć? Nie będę podawał pojedynczych linków, dam jeden - do galerii na DA:
Świetny poziom techniczny (mówię tutaj o tych ołówkowych), ale czemu taka typowa tematyka? Bardzo dużo jest niemal identycznych rysunków.
Ale technika naprawdę bardzo dobra, dopracowana.
Co do tych kolorowych (na komputerze?) - najbardziej mi się latarnia podoba. Piękne cieniowanie, kontrasty, ciepłe, żywe kolory. Bardzo dobra praca.
A teraz coś z zupełnie innej beczki:
Ostatnio przeglądałem książkę Wiedza o kulturze autorstwa Krzysztofa Chmielewskiego i Jarosława Kwarczyka. Polecam przeczytać - jest to wybitna książka (mimo, że podrećznik szkolny). Tak jednocześnie ogólnego (w sensie omawiania CAŁEJ sztuki, nie jakichś wybranych fragmentów) i szczegółowego (na każdy temat autorzy mają coś ciekawego do powiedzenia) dzieła nie spodziewałem się nigdy przeczytać.
Dziwi mnie to samego, że ta książka została dopuszczona do nauki, skoro w porównaniu z poziomem innych podręczników wypada jak diament przy gównie.
Ale nie o tym miałem pisać. Znalazłem tam zdjęcie pewnego obrazu, który, jak sądzę, dzisiaj nie zdobyłby zbyt dobrych ocen:
http://dlugikoles.republika.pl/3/01.jpg
Fowistyczna sztuka z początku XX wieku - czyli co dzieje się, kiedy do sztuki dorabia się ideologię.
Jeden z najbardziej rozsądnych kierunków we współczesnej sztuce to ugrupowanie stuckistów, o których dowiedziałem się z Newsweeka. Stawiają się oni w opozycji do całej wydumanej sztuki współczesnej, która po prawdzie ze sztuką często nie ma nic wspólnego (jak np. instalacje koszów na śmieci, brudnych ubrań, sterty sztućców, itp).
Ich hasło to:
Cytat:
Sztuka, która musi być wystawiona w galerii aby być sztuką - nie jest sztuką
Bardzo trzeźwe spojrzenie na życie w epoce kreowania beztalenci na artystów przez wielkie korporacje (ale to już bardziej domena muzyki).
Wysłany: 2010-09-02, 13:53
Mnie się podoba to co zrobiłeś Poza tym widać, że dużo się napracowałeś, a nie tylko nałożyłeś filtr na pracę kogoś innego. Aż żałuję, że jest to nieco za wąskie na tapetę.
BTW: Czy ja Cię nie kojarzę z jakiegoś forum o Hitman'ie? Dam głowę, że ten avatar i sygnaturkę gdzieś już widziałem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ukiyo-e
Z listą nazwisk.
Przytoczę tutaj tekst Hendrixa, które, mimo, że o bluesie, dobrze oddaje sens:
Cytat:
Blues is easy to play but hard to feel
To co już pisałem wcześniej, bardzo dobra technika, ale to wszystko jest przeładowane, aż się wylewa z monitora.
Trochę takie odpustowe. Wali po oczach mnogością zdobień, ale co tak naprawdę chcesz przez to powiedzieć?
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum