BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Religia
Autor Wiadomość
Inq 

Piwa: 11/6
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-04-22, 14:44   Religia

Chciałbym poznać wasze zdanie nt. religii zarówno od duchowej jak i fizycznej strony (Kościół jako instytucja). Wyznajecie jakaś religie? Afiszujecie się ze swoimi poglądami? A może w ogóle nie wierzycie w Boga?

Czekam na odpowiedzi!

Ja nie wyznaję żadnej z religii, ale wierzę w Boga i szanuję kilka wyznań. Uważam, że chrześcijaństwo to jedna z największych porażek ostatnich dwóch tysięcy lat.
Postaw piwo autorowi tego posta

rastaman 

Piwa: 3/2
Wysłany: 2009-04-22, 15:15   

Hmm u mnie sprawa wygląda prosto: wierzący, praktykujący. Nie jestem rastamanem, mimo mojego nicku. Kościół to oczywiście złodzieje, ale niestety nic sie na to nie poradzi. Nachetniej bym tam nie chodził, ale żeby nie robić przykrości rodzicom zawsze sie z nimi przejde, a i te 2 złote z kieszonkowego odżałuje.

Inq 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-04-22, 16:16   

Kod:
Kościół to oczywiście złodzieje,(...)
a i te 2 złote z kieszonkowego odżałuje.

Cytat:
ale niestety nic sie na to nie poradzi.

Przeczytaj dokładnie drugą linijkę tekstu i znajdź odpowiedź.

Cytat:
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów

Sasza 

Piwa: 29/15
Wysłany: 2009-04-22, 18:49   

Ja jestem chrześcijaninem (jeśli o to chodzi) uczęszczam co niedziele do kościoła chodze na religie (w szkole) codziennie się modle. Ogólnie jestem wierzący i praktykujący, ale zgodze się z rastamanem że kościół to złodzieje bo to prawda powinni opodatkować go i wszystko na temat. POZDRO.

rastaman 

Wysłany: 2009-04-22, 23:25   

Inq napisał/a:
Kod:
Kościół to oczywiście złodzieje,(...)
a i te 2 złote z kieszonkowego odżałuje.

Cytat:
ale niestety nic sie na to nie poradzi.

Przeczytaj dokładnie drugą linijkę tekstu i znajdź odpowiedź.

Wiem, że kościół istenieje między innymi z tacy. Ale sam świata nie zmienie, więc jak już tam ide to dam im te 2 złocisze ku pociesze rodziców. I znowu wiem, że zaraz będzie "no i właśnie przez to, że wszyscy myślą tak samo nic się nie zmienia", ale to nie prawda. Osób którym kościół przeszkadza i dla których dawanie na tace jest bezsensowne (czyli takich jak ja) jest w Polandii raczej niewiele.

Inq 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-04-23, 07:09   

Cytat:
Osób którym kościół przeszkadza i dla których dawanie na tace jest bezsensowne (czyli takich jak ja) jest w Polandii raczej niewiele.

Trochę mnie dziwi, że tak mówisz. Z tego co ja widzę jest teraz wielka fala ateizmu i antyklerykalizmu.

A mówisz, że świata nie zmienisz - jeśli na towar nie ma chętnych, to towar się wycofuje, nie? ;-)

rastaman 

Wysłany: 2009-04-24, 15:39   

Ale mówię przecież, że kościoła w pojedynkę nie obalę, a ludzi myślących podobnie do mnie jest o wiele, wiele mniej niż tych będących za kościołem. Wszyscy emeryci czy ludzie urodzeniu w latach 60-70-tych, oni są wychowani na kościelnych naukach i dla nich chodzenie do kościoła to rzecz obowiązkowa i nienormalnym dla nich byłoby tam niechodzenie. No i jest jeszcze jeden problem: nie wszyscy którzy chodzą do kościoła są wierzący. Spora liczba ludzi chodzi tam po to by nie odstawać od społeczeństwa lub pokazać się przed sąsiadami. ;]
Z kościołem sprawa jest jak z systemem: nie da się z nim wygrać, nie da się go obalić, trzeba do niego przywyknąć, przystosować się, lub po prostu do niego nie uczęszczać. :] Jak mówiłem, sam bym tam nogi nie postawił, ale dla świętego spokoju i poprawienia nastroju rodzicom chodze, posłucham, posiedzę, czegoś się w sumie też dowiem.

Inq 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-04-25, 07:43   

Cytat:
Wszyscy emeryci czy ludzie urodzeniu w latach 60-70-tych, oni są wychowani na kościelnych naukach i dla nich chodzenie do kościoła to rzecz obowiązkowa i nienormalnym dla nich byłoby tam niechodzenie.

Ale oni kiedyś umrą.

Cytat:
Z kościołem sprawa jest jak z systemem: nie da się z nim wygrać, nie da się go obalić, trzeba do niego przywyknąć, przystosować się, lub po prostu do niego nie uczęszczać. :]

Jesteś pewien?

Ofacet 

Wysłany: 2009-05-24, 22:00   

Zacznijmy od tego że kościół chrześcijański to najbardziej zbrodnicza ze wszystkich religii świata, nie sataniści, nie Islam (Dżihad), tylko chrześcijaństwo. Popatrzcie sobie ile ludzi ginęło 900-500 lat temu za inne przekonania. Ja osobiście chciałbym być praktykującym, ale nie teraz, nie w epoce fanatyków w postaci mocherów, czy zwykłych faszystów w postaci o.Rydzyka. Cóż na razie wolę powiedzieć o sobie jako o nie wierzącym :D

Po długiej przerwie wracam... z działającym Bioshockiem i Xboxem :)

Ramzes01 

Piwa: 4/4
Wysłany: 2009-05-25, 17:05   

Wierzę w Boga ... i wystarczy

Wyświetl szczegóły
Ofacet 

Wysłany: 2009-05-25, 22:02   

Szczerze? Nie wystarczy. Bo to jest jakbym powiedział że "Bioshock ssie pałe i tak!" Uzasadnij swoją wypowiedź, ja powiedziałem że nie mam ochoty wierzyć w religię morderców i złodziei, ty powiedz czemu uważasz inaczej.

Ramzes01 

Wysłany: 2009-05-25, 22:24   

Bo tak mnie wychowano niestety ;-)

rastaman 

Wysłany: 2009-05-25, 22:40   

Przestałem chodzić do kościoła. Nie byłem tam od miesiąca i raczej długo (o ile w ogóle) tam nie wrócę. Gdy myślę o zbrodniach popełnionych przez tą instytucję, nie mogę patrzeć na księży ani słuchać ich słów. Także jestem wierzący, ale już niepraktykujący.

Ofacet 

Wysłany: 2009-05-26, 17:30   

Cóż argument do odparcia tylko poprzez obrazę, do której nie dążę, więc cóż... nic nie mówie ramzesie :D

Ramzes01 

Wysłany: 2009-05-26, 18:32   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu