BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania dotyczące fabuły
Autor Wiadomość
mateusz812 

Piwa: 2/4
Wysłany: 2010-03-14, 10:12   Pytania dotyczące fabuły

A więc, mam kilka pytań dot. BioShock'a 2

1. Dzienniki i inne pierdy ujawniają, że Alpha Series zwariowali, bo ich Siostrzyczki zginęły. Jakim cudem? Może mi ktoś to wyjaśnić? W BS chyba Steinman mówił, że nie da się ich zranić.

2. Jeśli Gilbert Alexander żyłby na zewnątrz (błaga, żeby go nie zabijać i mówi, że będzie żyć poza tym czymś) to jak mógłby się wydostać? Czy to nie były takie słowa rzucone na wiatr? Musiałby rozbić słoik.

3. Czemu Sander Cohen dał swoje dzieła do Dionysus Park? Przecież popierał Ryana i miał już Fort Frolic. Chęć zysku? ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Szynek 

Otrzymał 58 piw(a)
Wysłany: 2010-03-14, 12:59   

mateusz812 napisał/a:
1. Dzienniki i inne pierdy ujawniają, że Alpha Series zwariowali, bo ich Siostrzyczki zginęły. Jakim cudem? Może mi ktoś to wyjaśnić? W BS chyba Steinman mówił, że nie da się ich zranić.

Też mnie to zastanawiało, nawet w pierwszej części splicer'y chciały po prostu atakować siostrzyczki żeby zdobyć ADAM, a przecież te były nieśmiertelne. Może "zginęły", w sensie zostały wykorzystane (harvest) przy pomocy specjalnego plazmidu, który posiadał zarówno Obiekt Delta, jak i Jack.

Odnośnie siostrzyczek mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie, czemu akurat dziewczynki? W Rapture nie było małych chłopców, których można było wykorzystać jako nosicieli? Wiem, pytanie już gdzieś było przy okazji pierwszego Bioshock'a ale nie pamiętam, żeby ktoś udzielił konkretnej odpowiedzi.

mateusz812 napisał/a:
2. Jeśli Gilbert Alexander żyłby na zewnątrz (błaga, żeby go nie zabijać i mówi, że będzie żyć poza tym czymś) to jak mógłby się wydostać? Czy to nie były takie słowa rzucone na wiatr? Musiałby rozbić słoik.

Gilbert po prostu kłamie, jedyne na czym Mu w tamtej chwili zależało to przeżycie za wszelką cenę i w jakiejkolwiek postaci. Przecież w jednym z pozostawionych dzienników mówił nam, aby nie słuchać żadnych jego próśb i błagań, tylko po prostu Go zabić.

mateusz812 napisał/a:
3. Czemu Sander Cohen dał swoje dzieła do Dionysus Park? Przecież popierał Ryana i miał już Fort Frolic. Chęć zysku?

Z tego co pamiętam, Cohen był bezstronny, tworzył samotnie swoją "sztukę". Jako jeden z nielicznych w Rapture nie korzystał z dobrodziejstw ADAM'a, i nie chciał się mieszać w spór o niego. Skąd pomysł, że popierał Ryan'a?

mateusz812 

Wysłany: 2010-03-14, 13:05   

hm... Dostał własny region, więc musiał mu się jakoś połasić? A co do chłopców: byli. M.in. ten w Ryan Amusements, Billy Parson

A co do czemu dziewczynki:

"Female children were found to be the only viable hosts, and after implantation they were known as Little Sisters."

Dziewczynki były chyba wystarczająco wrażliwe na robaka?

4. Mam takie Deja Vu. Czy Adonis Luxury Resort to miejsce gdzie zginął Delta? Bo jakieś takie podobne. Schody etc.?

Inq 

Piwa: 11/6
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-14, 20:55   

Cytat:
Z tego co pamiętam, Cohen był bezstronny, tworzył samotnie swoją "sztukę". Jako jeden z nielicznych w Rapture nie korzystał z dobrodziejstw ADAM'a, i nie chciał się mieszać w spór o niego. Skąd pomysł, że popierał Ryan'a?

Nie gadaj głupot. Cohen był najbardziej powalonym włażącym Ryanowi w dupę splicerem w Rapture. Sam to przyznaje, mówi to również jakaś śpiewacza, której dziennika leży pod ladą w Rapture Records i chyba ten gość, którego znajdujemy w tym klubie, w którym leży zabita matka Dżeka.
A co do splicingu - chyba starczy wiersz (?) The Wild Bunny (mogę się mylić, może został on nagrany po upadku Rapture).

Cytat:
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów

Szynek 

Otrzymał 58 piw(a)
Wysłany: 2010-03-14, 21:27   

Jesteś pewien? Z tego co pamiętam, zaraz po wejściu do Fort Frolic, Cohen mówi o tym, aby zapomnieć na chwilę o Ryan'ie i Atlas'ie i spędzić miły wieczór ze sztuką (mniej więcej). Potem wspomina jeszcze o tym, że nie potrzebuje ADAM'a. Hm, może jednak pamięć mnie zawodzi, musiałbym jeszcze raz przejść etap w Fort Frolic.

Inq 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-14, 23:01   

Requiem for Andrew Ryan napisał/a:
I could have been the toast of Broadway, the talk of Hollywood. But, instead, I followed you to this soggy bucket. When you needed my star light, I illuminated you. But now I rot, waiting for an audience that doesn't... ever... come... I'm writing something for you, Andrew Ryan...it's a requiem.

Chociażby to.

Cytat:
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów

kaloryfer 

Wysłany: 2010-03-30, 16:54   

mateusz812 napisał/a:
Jako jeden z nielicznych w Rapture nie korzystał z dobrodziejstw ADAM'a, i nie chciał się mieszać w spór o niego. Skąd pomysł, że popierał Ryan'a?

To jakim cudem posiadł zdolność znikania houdini splicerów?
Ostatnio zmieniony przez kaloryfer 2010-03-30, 17:00, w całości zmieniany 1 raz  

mateusz812 

Wysłany: 2010-03-30, 16:56   

hmm.. Dobre pytanie

I jeszcze jedno:

Czemu Andrew Ryan nie zabił pani Lamb tylko wysłał do Persefony? Przecie mogła mu zagrażać. Innych stracono na Placu Apolla, innych wysłano do Persefony. Dlaczego? Jakieś sugestie?

J.Galt 

Piwa: 2/8
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2010-03-30, 19:13   

"Atlas-ryan,Atlas-ryan.. blabli bla bla..."- cytat cochena
[lol! Bullshit! Cochen próbował nas tylko zatrzymać w fort frollic- skoro był pieskiem ryana (facepalm)]
A był houdini, bo miał jednak adama.
@Inq skąd ten cytat "requiem for ryan"?

Inq 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-03-30, 19:15   

Jest o tym dziennik w pierwszej lokacji, w takiej kuchni, obok pomieszczenia, gdzie splicerka zablokowuje mechanizm otwierający wrota łomem. Mogę się mylić, ale tam jest właśnie powiedziane to.
W każdym bądź razie jest gdzieś dziennik, w którym Ryan mówi, że nie zdawał sobie sprawy, ze Lamb może mieć jakikolwiek istotny wpływ na Rapture.

Galt: z Bioshock Wiki - dział z dziennikami, bodajże.

Cytat:

Soldi 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-30, 19:54   

mateusz812 napisał/a:
hmm.. Dobre pytanie

I jeszcze jedno:

Czemu Andrew Ryan nie zabił pani Lamb tylko wysłał do Persefony? Przecie mogła mu zagrażać. Innych stracono na Placu Apolla, innych wysłano do Persefony. Dlaczego? Jakieś sugestie?

Gdyby zabił Lamb, to wybuchłby bunt. Za nią stało wielu mieszkańców Rapture.

mateusz812 

Wysłany: 2010-03-30, 19:55   

a czy jej zniknięcie nie wydałoby się równie tajemnicze i nie wznieciłoby buntu?

Soldi 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-30, 20:00   

Skoro wszyscy mogli słyszeć jej głos przez radio 9wiadomości i aducyje), to raczej nie. Mogliby myśleć, ze jest tymczasowo niedostępna

Odpowiedz do tematu