BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygoda w Rapture
Autor Wiadomość
adik5999 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 13:34   Przygoda w Rapture

Witam.
Dopiero zaczynam przygode z Bioshock'iem, chociaż w gry RPG dużo gram.
Jestem ciekaw porad i wskazówek, jak grać by z gry wyciągnąć jak najwiecej, no i co robić, by mieć dobrą karmę. Pewnie to głupie pytanie, ale czy trzeba zabijać Big Daddy'ch ?
A, i w jakie rodzaje doświadczenia najlepiej inwestować ? Chodzi mi o plazmidy, toniki itd...
Jestem nowy na forum, prosze o wyrozumiałość ;D
Postaw piwo autorowi tego posta

PMG 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 16:25   

Żeby mieć dobrą karmę
Spoiler:

i co z tym idzie dobre zakończenie musisz ratować zamiast zabijać Siostrzyczki.

Tatuśków (Big Daddych) zabijać trzeba, ale nie zawsze. Na początkowych poziomach np. Pawilon Medyczny, jeżeli nie zabijesz Tatuśka, to wyświetli Ci się informacja, że nie uratowałeś wszystkich Siostrzyczek na poziomie i po prostu nie przepuści Cię na następny poziom. Musisz zdobyć dość sporo ADAM-a, żebyś mógł przejść dalej. Ale jak mówiłem nie trzeba zabijać wszystkich Tatuśków. Na poziomie np. Fort Frolic, wystarczy zabić dwóch, jednego możesz oszczędzić.

Najlepiej inwestować moim zdaniem w Telekinezę i Błyskawicę.

Telekinezę polecam, bo jest bardzo przydatna, a jeżeli rzucimy w genofaga czymś wielkim np. zwłokami Tatuśka lub skrzynią, to trup na miejscu ;-) .

Błyskawica przydaje się przez całą grę. Stary dobry sposób, czyli Błyskawica + Kluczem Francuskim "bez łep" jest niezawodny.

Z Toników polecam "Atletę", bo dzięki temu można szybciej biegać, "Łomiarza", bo mocniej wali się kluczem, co bywa zabójcze w przypadku niektórych Genofagów, oraz "Pancerną Skorupę", bo ochrony nigdy za wielę. Oprócz tego polecam Ci Tonik "Porażenie". Każdy przeciwnik, który Cię zaatakuje zostanie walnięty prądem :-) .

Wyświetl szczegóły
adik5999 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 18:12   

Wielkie dzięki PMG... Twoim zdaniem, najlepszą bronią byłby poprostu klucz francuski ? Miałem chwile, by obeznać sie z broniami, i jak widać arsenał gry jest dość skromny.. Slyszałem też, że tatuśków najlepiej załatwić błyskawicą i kluczem ;)

DUST DEVIL 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 18:36   

Kluczem można, ale lepiej Strzelba+wybuchowe beczki/pojemniki na gaz rzucone w niego telekinezą ;)

Postaw piwo autorowi tego posta

adik5999 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 18:48   

Ciekawe połączenie, rzekłbym, wybuchowe ;D Zapewne. Czy moja podróż w Rapture bedzie długa ? Ile średnio potrzeba czasu by przejść całą linię fabularną gry ?
A, i czy trzeba uratować wszystkie siostrzyczki ?

PMG 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 19:15   

Hehe, nie twierdzę, że najlepszą bronią jest klucz francuski ;-) , tylko warto zainwestować w "Łomiarza", bo klucz świetnie sprawdza się jako "broń zapasowa".

Linia fabularna jest zadziwiająco krótka. Ja przeszedłem grę w może 3 dni :-/ .

Spoiler:

Żeby mieć dobre zakończenie musisz tylko ratować Siostrzyczki. Nie musisz ratować oczywiście WSZYSTKICH w grze. Tylko tyle, by jakoś przeżyć. Kilka możesz oszczędzić. To nie ma wpływu na zakończenie.

Z uwagi na dział w którym znajduje się ten temat, proszę używać opcji "SPOILER". //Szynek

A co do Tatuśków, to ja polecam kilka sprawdzonych taktyk:

1) Telekineza + rzut beczką
2) Strzelba + elektryczny śrut
3) Kusza + bełty zapalające
4) Spopielenie-ciężki przedmiot + Telekineza
5) Granatnik + mina zbliżeniowa + Błyskawica + Kusza/Strzelba

adik5999 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 19:37   

Spoiler:

PMG napisał/a:

Żeby mieć dobre zakończenie musisz tylko ratować Siostrzyczki. Nie musisz ratować oczywiście WSZYSTKICH w grze. Tylko tyle, by jakoś przeżyć. Kilka możesz oszczędzić. To nie ma wpływu na zakończenie.

By jakoś przeżyć, to ile musze zabić siostrzyczek ? Troche tego nie pojmuje, ale jak może zaczne jutro-pojutrze grać to ogarne..

PMG 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 19:46   

Ehh... Nie musisz ich ZABIJAĆ, by przeżyć. Musisz tylko uratować kilka (np. 2) na poziomie i już.

adik5999 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-10, 20:16   

Mój błąd, przepraszam. Już wszystko załapałem, dzięki za pomoc.
Pojawił sie kolejny problem. Podczas gry...
1. Baaardzo długo sie ładuje, chociaż save'y wczytują sie w miare szybko. Co zrobić, by tak długo sie nie ładowały lokacje i przejścia miedzy nimi ?
2. Gdy zginę, z gry mnie wyrzuca błąd "bioshock.exe" (aplikacja musiała zostać zamknieta, blabla) Wiec to jakby podwójna śmierć, zwłaszcza że potem musze jeszcze długo czekać, aż gra sie załaduje z powrotem. Co robić ?

Odpowiedz do tematu