Wysłany: 2010-03-20, 21:13 Problem z uruchomienie, dźwiękiem, rozdzielczością
Czytałem już FAQ i kilka wątków , były już takie problemy ale nie było rozwiązania. Otóż gra nie ma dźwięku po filmiku, zmieniałem te parametry w folderze. Gdy daję uruchom z zgodnością Xp SP 2, gra się nie uruchamia tylko wyskakuje komunikat o tym , że nie można włączyć gry. Następnie gdy próbuję uruchomić grę włącza się ona ale w rozdzielczości 1024x800i to w okienku. Gdy chcę to zmienić gra się zawiesza i tylko "menadżer zadań" pomaga. Windows 7 64 bity, gra z Kolekcji Klasyki. Patch 1.0 i na to instalowany 1,1 PL z płyty. Komputer jest ok ale podam ogólnie specyfikacje. AMD Athlon x3 2.7, 2X2Gb ram ddr3, GF GTX 275 , 500g, realtek zintegrowany.
Wysłany: 2010-03-20, 22:31
Z forum 2K:
PlayerOfGames napisał/a:
Problem
Game will not load passed the BioShock Logo and possible solution to audio stuttering.
Possible Workaround
I was having the crash immediately after the Bioshock logo. I used Procmon to determine that immediately prior to the crash, it was accessing audio code. From there, I narrowed it down to the FMOD sound system.
To fix -
Edit your default.ini. Put a semi-colon in front of AudioDevice=FMODAudio.FMODAudioSubsystem, and add the following line right after it:
AudioDevice=D3DDrv.D3DAudioDevice
After edits, that part of the config file should look like this:
Problem:
Using a Realtek Audio System there is no sound in the main menu and some stuttering in-game
Possible Solution:
Update the realtek drivers to the latest:
leon44 napisał/a:
Originally Posted by PlayerOfGames
No Sound with Realtek Onboard Audio, new drivers available.
ANOTHER SOLUTION:
The newest Realtek driver (released ~Sept 9 ) did not work for me,
BUT the default Microsoft Vista HD sound driver works just fine.
Originally I had audio HD (high definition) Realtek drivers installed from the MB CD (juts bought a new one) and audio was missing after the initial scene.
I tried a new realtek driver setup.
1 The Realtek setup removes the previously installed driver and asks for reboot and then run the setup again.
2 After the reboot Windows "found a new hardware" and installs its own HD audio driver.
3 After that you suppose to run the realtek again to reinstall the driver. I did it but sound was still missing from the game.
At the second (actually at the forth) attempt istead of reinstalling Realtek drivers, I tried Bioshock with the default MS driver and it worked just fine!!
I hope that helps.
MS Vista Home,
Abit P35 MB with Realtek HD audio on board,
Intel Core 2 Q6600,2GB RAM,
XFX 8800 GTS 320B video
Jeśli nie znasz angielskiego, mogę mniej więcej przetłumaczyć.
Wysłany: 2010-03-21, 16:48
Wejdź w opcje i gdzieś tam (bodajże w ustawieniach grafiki) powinno się dać wyłączyć grę w oknie oraz zmienić rozdzielczość. Jeśli nadal coś będzie nie tak, skorzystaj z narzędzia Bioshock Tweaker, które możesz pobrać STĄD.
Ja miałem ten sam problem do wczoraj ( docelowo z dzwiekiem), ale przewertowałem parę stron angielskich i znalazłem pewien nietypowy sposób rozwiązania:
otóż jedyne co zrobiłem, to podpiąłem coś ( w moim przypadku stare słuchawki, pchełki) do gniazda mikrofonu, system ( win 7 ultimate x86) odczytał je jako właśnie micro i uruchomiłem grę ot tak, po prostu, nie bawiąc się w tryby zgodności żadne.
O dziwo poskutkowało, dzwięk jest, rodziałka pięknie się zmienia, tak więc radzę wypróbować i ten sposób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum