Wysłany: 2007-09-27, 10:49 Problem z odpaleniem gry
Witam.
Dostałem grę bioshock na urodziny i co? I lipa. Kiedy włączam grę chwile sie ładuje. Pojawia sie intro. Kiedy klikam escape (a nawet jeśli nie klikam tylko czekam aż intro samo sie zakończy) gra sie wyłącza i widze z powrotem pulpit. Czy to wina mojego kompa?
Sprzęt:
Procesor: AMD Athlon 2,21 ghz
Karta grafiki: GeForce FX 5900 XT
Ram: 1gb
Płyta główna: Abit NF7 (nie weim czy to pełna nazwa)
Zasilacz: 350W (niestety nie pamiętam nazwy)
To chyba wszystko. Directx i inne stery, najnowsze, zainstalowane.
Proszę o radę. Bo na tą grę bardzo czekałem.
Pozdrowienia
Wiek: 24 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 273 Piwa: 17/8 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-09-27, 11:03
Garwin napisał/a:
Karta grafiki: GeForce FX 5900 XT
Przykro mi, ale problem leży właśnie w Twojej karcie graficznej Domyślnie Bioshock uruchamia się wyłącznie na kartach obsługujących PixelShader 3.0 i wyżej, a karty GF z serii FX (5xxx) obsługują PixelShader 2.0 (wśród GF dopiero kart z 6 serii obsługują PixelShader 3.0)
Jednakże, jest sposób na uruchomienie gry na Twojej karcie! Zapraszam do lektury tego tematu na forum: http://www.bioshock.com.p...wtopic.php?t=13 (z pewnością znajdziesz tam rozwiązanie dla siebie).
Pozdrawiam, i daj znać czy odpaliłeś Bioshocka, a jeśli tak to z jakimi ustawieniami graficznymi oraz którego z modów użyłeś (sam mam kartę z PS 3.0, więc zbieram informację co do uruchamiania gry na PS 2.0, aby móc sprawniej pomagać później innym).
Z góry dzięki! I powodzenia przede wszystkim!
Dzięki wielkie za szybka odpowiedz . Poczytam, zobaczę, napisze
[ Dodano: 2007-09-27, 11:21 ]
Hmmm. Niestety problem cały czas sie powtarza. Wydaje mi sie że winny może być także procesor. Mój ma 2,21 a jak tak czytam minimalne wymagania to jest 2,5. Czy to może być powodem?
Ja mam 1,8 i mi się odpala więc to odpada. To musi byc wina karty. Odwiedź www.srtest.com , przetestuj swoj sprzet i sprawdz czy aby napewno to wina FXa.
_________________ And you will know my name is the Lord, when I lay my revenge upon you (Ezechiel 25:17)
CPU
Minimum: Pentium 4/Athlon XP
You Have: Unknown CPU Typ
FAIL: Sorry, your CPU does not meet this minimum requirement. It may be time to purchase a more powerful computer to make your life easier. Click the 'We Recommend' button to discover how you can.
CPU Speed
Minimum: 2.4 GHz
You Have: 2.21 GHz
FAIL: Sorry, your CPU Speed does not meet this minimum requirement. It may be time to purchase a more powerful computer to make your life easier. Click the 'We Recommend' button to discover how you can.
System RAM
Minimum: 1 GB
You Have: 1023.5 MB
PASS
Operating System
Minimum: Windows XP/Vista
You Have: Microsoft Windows XP Professional (Build 2600)
PASS
Video Card
Minimum: Direct X 9.0c compliant video card with 128MB RAM (NVIDIA 6600 or better/ATI X1300 or better, excluding ATI X1550).
You Have: NVIDIA GeForce FX 5900XT (GeForce FX 5900XT)
FAIL: Sorry, your video card does not meet this minimum requirement. Upgrade to a more powerful video card will make all your applications look better. Click the 'We Recommend' button to see some great options.
Video Card Features - Minimum attributes of your Video Card
Video RAM: Required - 128 MB , You have - 128.0 MB
Video Card 3D Acceleration: Required - Yes , You have - Yes
Video HW Transform & Lighting: Required - Yes , You have - Yes
Vertex Shader Ver.: Required - 3.0 , You have - 2.0
Pixel Shader Ver.: Required - 3.0 , You have - 2.0
Mi wyszło jakiś centymetr za kreską minimum, a gra (demo) śmiga mi na max detalach bez przycinania nie wiem jakim cudem. Z drugiej strony pamiętam jak wszyscy się dziwili, że gram w Microsoft Flight Simulator X na medium i też mi się nic nie tnie Chyba mój komputer mnie kocha
Ostatnio zmieniony przez Martinoff 2007-09-27, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
No i nic. Gra nadal nie działa i wydaje mi sie że nie będzie działać. Zostaje jeszcze tylko jedno ale. Jakie ja mam shadery (te zmienione) ściągnąć żeby działały na karcie GF FX 5900Xt? Bo może tutaj właśnie robie błąd. Jak tak patrzyłem na tym zagranicznym forum o tym patchu to było pełno tych plików i naprawdę nie wiem jaki patch mam ściągnąć.
Ja proponuję na stronie gdzie testowałeś wój komputer kliknąć na przycisk 'We Recommend' i już masz gotowe rozwiązanie A tak serio to proponowałbym wymienić kartę graficzną np. na taką jaką ja mam GeForce 6600. Komputer kupowałem w Vobisie, kiedy komponenty mojego PCta były uber. Heh, dwa lata temu, ale nadal nie narzekam - ta karta póki co wystarcza na wszystko. Jeszcze nie spotkałem gry (nie licząć MS:FSX), która mi nie śmiga na max. W tej chwili cena tego GeForce'a spadła i na allegro widziałem, że nawet dwóch stów nie kosztują. A na takie grosze chyba każdego stać, a jak już wspomniałem karta nadal jest naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Ok wiec wydaje mi sie że temat jest do zamknięcia. Naprawdę szkoda że nie pogram sobie w najbliższym czasie w taką rzeźnicką gierkę jaką jest Bioshock. Kompa planuje wymieniać w styczniu. Będzie to już prawdziwe perpetuum mobile Zastanawiam sie jeszcze czy nie ściągnąć skądś demka i na demku sprawdzić czy ta gra pójdzie.
Dziękuje wszystkim którzy próbowali mi pomóc Pozdrowienia i miłej gry w Bioshocka :]
Tak w zasadzie to nie masz się co przejmować, że gra, póki co Ci nie pójdzie. Dostałem kilka lat temu Medal of Honor: PA. Na starym komputerze mi nie działało, więc gra leżała na półce. W końcu jak dostałem nowy komputer to miałem więcej radości z grania na max detalach, niż gdybym miał się męczyć na starym komputerze przy low. Najważniejszy w życiu jest optymizm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum