Zastanawiają mnie oznaczenia PEGI Bioshock'a. Mam wersję z Premium Games i na opakowaniu mam cztery znaczki:
18+ - wiadomo
przemoc - no jest. Bicie ludzi kluczem francuskim z całą pewnością jest przemocą
wulgarny język - parę razy padały ostre słowa ale raczej częściej z moich ust gdy nagle genofag mi się za plecami pojawił
hazard - no właśnie o to mi chodzi. Hazard jest właściwie tylko na jednym poziomie i nie ma żadnego powiązania z fabułą. Jest tylko dodatkową opcją więc po co umieszczać ostrzeżenie na pudełku?
Brakuje mi natomiast znaczka narkotyki. Przecież co chwile widzimy strzykawkę z niebieskim płynem sterczącą nam z nadgarstka.
Co wy o tym sądzicie? Może na innych wydaniach jest inaczej?
Wysłany: 2010-12-20, 00:23
PEGI to dla mnie jedna wielka bzdura. Ich kategorie wiekowe najczęściej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. No bo jak inaczej wytłumaczyć sytuację, w której Company of Heroes dostaje 18+, a taki Riddick i The Path tylko 16+? Czasami mam wrażenie, że owe ograniczenia są wymyślane na zasadzie wyliczanki...
Co do Twojego pytania o hazard, pewnie chodziło o Jednorękich Bandytów, można było znaleźć kilka tego typu maszyn podczas gry. Brak ostrzenia o narkotykach... tu już nie mam zdania, bo EVE co prawda działa uzależniająco ale przecież jest tylko wymyśloną substancją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum