Ad1. Owy tekst który przytoczyłem w pierwszym poście jest zawarty w instrukcji. Poza tym w openingu też kilka wątków jest wprowadzonych. No i oczywiście gdy trwa dyskusja to gram na bieżąco i poznaję coraz to nową fabułę.
Ad2. Nie o to chodziło. Tematycznie książki Rand rozgrywają się nie w fantastycznym mieście ale sa ulokowane w Nowym Jorku (obie o ile dobrze kojarzę). Zawierają elementy fantastyczne (np,. silnik Galta) ale są ulokowane w rzeczywistości.
Ideologicznie Rapture/Bioshock czerpie bardzo dużo z dzieł Ayn Rand.
Ad3. Po prostu kilka z postaci przedstawionych w Bioshocku, w trakcie trwania fabuły, ewidentnie odbiegła od ideologi Obiektywizmu. Czy to naruszając wolność ludzi czy manipulując nimi. W tym o ile się orientuje także sam Andrew Ryan.
AD2) chyba nie zrozumiałeś (bez obrazy). chodzi mi o to że galt miał te dolinę i tam żył długo i szczęśliwie, a w BSie chodzi o to że
Spoiler:
do "doliny" którą założył Rayan, wszedł ktoś kto nie jest taki jak on, galt, dagny itd. i (fontaine) poprostu chce ją przejąć, a mieszkańców zniewolić (oczywiście wszystko podstępem)
(odkryjesz to w połowie gry )
Nie psuj frajdy z gry, używaj oznaczenia SPOILER // PiotrW
[ Dodano: 2009-09-07, 17:38 ]
ech. tak- może to i spoiler, ale żeby odkryć całą tę ideologię Ayn też trzeba przeczytać DO KOŃCA jej książki/ę
_________________ Then Jesus asked him, "What is your name?"
"My name is Legion," he replied, "for we are many."
Tak sobie przed chwilą pomyślałem, że skoro wybrałem jako temat maturalny "Utopie i antyutopie - sposób kreowania i ich funkcje" to ksiażki Rand warto byłoby przeczytać. Tylko czy dostanę je w typowej bibliotece?
[ Dodano: 2009-11-10, 11:17 ]
Książka już od mnie doszła. Jestem na sto-którejś. Trochę dziwne, zupełnie inaczej sobie to wyobrażałem. Ayn Rand dziwną kobietą była, zupełnie mi jej filozofia nie podchodzi. W zasadzie z tego co dotąd przeczytałem ogranicza się do:
KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA!!!
"Kasa za wszelką cenę" to proszenie rządu o to, by dał monopol i dotacje mojej korporacji.
Ten pomysł jest opisywany w "Atlasie" jako skrajnie obrzydliwy ! Jest opisywany jako złodziejstwo, oszustwo... "Socjalizm dla bogatych".
Atlas to raczej: "kasa przede wszystkim, ale tylko na uczciwym wolnym rynku".
Do tego stopnia, że bohaterowie PORZUCAJĄ całe swoje regulowane przez państwo majątki, by móc żyć w wolnorynkowej dolinie.
Bioshock to podobno taka lewacka antyutopia na wolnościową oazę gdzieś z dala od władzy państwa. Z ukrytym bałwochwalczym przekazem - o tym, jak to dobrze, że mamy regulacje, które chronią nas przed złem i złymi ludźmi.
E tam zaraz lewacka. Bioshock po prostu pokazuje przeregulowaną prywatną oazę, gdzie kompletnie nieżyciowe pomysły jej twórcy w końcu obróciły się przeciwko niemu. W jednym z nagrań rozrzuconych po bazie można się dowiedzieć, że koleś chciał, aby jego dzieło stało się biblijnym rajem na Ziemi, co już pokazuje, że był pojebem - i gdyby został premierem jakiegoś państwa, to katastrofa dotknęłaby miliony ludzi, a tak oberwała tylko sekta złożona z kilku tysięcy mieszkańców podwodnej metropolii. To nie wszystko. Aby utrzymać swoją utopię w sekrecie jej twórca popełnił jeden katastrofalny błąd - ustalił prawo: wszelkie kontakty z resztą świata zostały zabronione. Zakaz ten sprawił, że wyjątkowo opłacalny stał się przemyt, to natomiast doprowadziło do utworzenia czarnego rynku. Kontrolę nad nim sprawował niejaki Frank Fontaine, który w przeciwieństwie do założyciela miasta chciał władzy tylko dla siebie - no i zaczęła się wojna. Winę od samego początku ponosił zatem sam ojciec-założyciel, który po pierwsze, był pojebem-fantastą, a po drugie, wprowadził protekcjonizm i zakaz wolnego handlu ze światem zewnętrznym, co szybko obróciło się przeciwko niemu. Dla świadomego gracza niewiele w tym lewactwa - raczej twarde stąpanie po ziemi i trzeźwa ocena sytuacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum