BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ideologia
Autor Wiadomość
Mhroczny 

Wysłany: 2009-09-05, 19:30   

Ad1. Owy tekst który przytoczyłem w pierwszym poście jest zawarty w instrukcji. Poza tym w openingu też kilka wątków jest wprowadzonych. No i oczywiście gdy trwa dyskusja to gram na bieżąco i poznaję coraz to nową fabułę.

Ad2. Nie o to chodziło. Tematycznie książki Rand rozgrywają się nie w fantastycznym mieście ale sa ulokowane w Nowym Jorku (obie o ile dobrze kojarzę). Zawierają elementy fantastyczne (np,. silnik Galta) ale są ulokowane w rzeczywistości.
Ideologicznie Rapture/Bioshock czerpie bardzo dużo z dzieł Ayn Rand.

Ad3. Po prostu kilka z postaci przedstawionych w Bioshocku, w trakcie trwania fabuły, ewidentnie odbiegła od ideologi Obiektywizmu. Czy to naruszając wolność ludzi czy manipulując nimi. W tym o ile się orientuje także sam Andrew Ryan.

J.Galt 

Piwa: 2/8
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2009-09-05, 21:58   

AD2) chyba nie zrozumiałeś (bez obrazy). chodzi mi o to że galt miał te dolinę i tam żył długo i szczęśliwie, a w BSie chodzi o to że
Spoiler:

do "doliny" którą założył Rayan, wszedł ktoś kto nie jest taki jak on, galt, dagny itd. i (fontaine) poprostu chce ją przejąć, a mieszkańców zniewolić (oczywiście wszystko podstępem)

(odkryjesz to w połowie gry ;-) )

Nie psuj frajdy z gry, używaj oznaczenia SPOILER // PiotrW

[ Dodano: 2009-09-07, 17:38 ]
ech. tak- może to i spoiler, ale żeby odkryć całą tę ideologię Ayn też trzeba przeczytać DO KOŃCA jej książki/ę

Inq 

Piwa: 11/6
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-10-24, 13:12   

Tak sobie przed chwilą pomyślałem, że skoro wybrałem jako temat maturalny "Utopie i antyutopie - sposób kreowania i ich funkcje" to ksiażki Rand warto byłoby przeczytać. Tylko czy dostanę je w typowej bibliotece?

[ Dodano: 2009-11-10, 11:17 ]
Książka już od mnie doszła. Jestem na sto-którejś. Trochę dziwne, zupełnie inaczej sobie to wyobrażałem. Ayn Rand dziwną kobietą była, zupełnie mi jej filozofia nie podchodzi. W zasadzie z tego co dotąd przeczytałem ogranicza się do:
KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA, KASA!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Avx 

Wysłany: 2011-11-01, 12:01   

"Kasa za wszelką cenę" to proszenie rządu o to, by dał monopol i dotacje mojej korporacji.
Ten pomysł jest opisywany w "Atlasie" jako skrajnie obrzydliwy ! Jest opisywany jako złodziejstwo, oszustwo... "Socjalizm dla bogatych".

Atlas to raczej: "kasa przede wszystkim, ale tylko na uczciwym wolnym rynku".
Do tego stopnia, że bohaterowie PORZUCAJĄ całe swoje regulowane przez państwo majątki, by móc żyć w wolnorynkowej dolinie.

Co do Bioshocka, na forum libertarian piszą tak:
http://libertarianizm.net...8.html#pid29158

kawador na forum libertarian napisał/a:

Cytat:
Bioshock to podobno taka lewacka antyutopia na wolnościową oazę gdzieś z dala od władzy państwa. Z ukrytym bałwochwalczym przekazem - o tym, jak to dobrze, że mamy regulacje, które chronią nas przed złem i złymi ludźmi.

E tam zaraz lewacka. Bioshock po prostu pokazuje przeregulowaną prywatną oazę, gdzie kompletnie nieżyciowe pomysły jej twórcy w końcu obróciły się przeciwko niemu. W jednym z nagrań rozrzuconych po bazie można się dowiedzieć, że koleś chciał, aby jego dzieło stało się biblijnym rajem na Ziemi, co już pokazuje, że był pojebem - i gdyby został premierem jakiegoś państwa, to katastrofa dotknęłaby miliony ludzi, a tak oberwała tylko sekta złożona z kilku tysięcy mieszkańców podwodnej metropolii. To nie wszystko. Aby utrzymać swoją utopię w sekrecie jej twórca popełnił jeden katastrofalny błąd - ustalił prawo: wszelkie kontakty z resztą świata zostały zabronione. Zakaz ten sprawił, że wyjątkowo opłacalny stał się przemyt, to natomiast doprowadziło do utworzenia czarnego rynku. Kontrolę nad nim sprawował niejaki Frank Fontaine, który w przeciwieństwie do założyciela miasta chciał władzy tylko dla siebie - no i zaczęła się wojna. Winę od samego początku ponosił zatem sam ojciec-założyciel, który po pierwsze, był pojebem-fantastą, a po drugie, wprowadził protekcjonizm i zakaz wolnego handlu ze światem zewnętrznym, co szybko obróciło się przeciwko niemu. Dla świadomego gracza niewiele w tym lewactwa - raczej twarde stąpanie po ziemi i trzeźwa ocena sytuacji.
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu