BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra wychodzi do pulpitu w 2 level'u
Autor Wiadomość
mattt 

Wysłany: 2007-09-07, 21:48   Gra wychodzi do pulpitu w 2 level'u

Witam. Mam duzy problem z bioshockiem. otoz gdy zalaczam gre wszystko chodzi elegancko az do momentu gdy wczytuje sie 2 level czyli "welcome to rapture". po pewnym czasie zacina sie dzwiek i gra wychodzi do pulpitu albo pokazuje sie niebieski ekran z napisem nv4_disp.dll.
Instalowalem najnowsze stery ze strony nvidii ale dalej bylo to samo, potem te 163.44 beta niby specjalne dla bioshocka, najnowszego directxa, i ten vsredist ktory znajduje sie na plycie z gra lecz nic nie pomoglo. zrobilem reinstall windowsa ale dalej to samo. dodam jeszcze ze gdy dam w bioshocku w opcjach grafiki wszystko na off gra chodzi normalnie:/ jednak gdy zalacze znowu na on gra zaczyna sie niesamowicie rznac i po pewnym czasie wychodzi do pulpitu lub pokazuje sie niebieski ekran z napisem nv4_disp.dll. Czytalem na necie ze duzo osob ma ten problem ale pisza tylko o directx i sterach. MOJ KOMP: Athlon 64 3200+ 2,0 Ghz, 1GB ram kingston, galaxy 7900 gs 256mb ddr3, plyta gigabyte GA-K8NF9,zasilacz 300W, windows xp professional SP2 . Podkrecilem proca do 2,4, zwiekszylem napiecie i przydzielilem sobie pamiec wirtualna na dysku gdzie jest zainstalowana gra ale to nic nie dalo:/. Moj kumpel ma ten sam komp tylko ma 7900gto i zasilacz 500W i mu chodzi wszystko normalnie. wgral te stery beta i vsredist i wszystko bylo ok. juz niewiem co robic... moze mam za slaby zasilacz?
Postaw piwo autorowi tego posta

PiotrW 

Piwa: 17/8
Wysłany: 2007-09-07, 23:31   

Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to były źle zainstalowane sterowniki, więc spróbuj metody o której pisałem w poprzednim temacie:
Cytat:
polecam Ci odinstalować obecne sterowniki, zrestartować komputer, użyć programu Driver Cleaner Profesional ( http://www.idg.pl/ftp/pc_...sional.1.5.html ), zrestartować kompa, zainstalować sterowniki w wersji beta 163.44 ( http://www.nzone.com/obje...betadriver.html ).

Jednakże, po przeczytaniu dalszej części postu jestem skłonny twierdzić, że masz za słaby zasilacz :/ Niestety Bioshock jest grą o niesamowitej grafice, która pociąga za sobą maksymalne wykorzystanie komponentów komputera co wiąże się z potrzebą poboru dużej mocy ( Już jeden gracz się o tym przekonał KLIK )

Jeżeli masz procesor dwurdzeniowy to możesz zainstalować jeszcze fixa do procków od amd, który także znajduje się na płycie z grą.

Szczerze mówiąc to miewam ten sam problem, ale zdarza mi się to raz na kilka godzin gry w losowych momentach... a nie jakichś konkretnych (vide wczytywanie drugiego levelu). (więc się tym zbytnio nie przejmuję - po prostu często saveuje),

Przyczyną tego może być także poprostu przegrzewający się komputer... spróbuj zdjąć boczną obudowę (z reguły wystarczy jeden bok - ten od strony procesora, nie płyty głównej) gdyż zabieg ten znacznie obniża temperaturę wewnątrz obudowy (co wiąże się z niższymi temperaturami podzespołów).

Ego 

Wysłany: 2007-09-08, 10:31   

Spróbuj jeszcze raz z tymi sterami pokombinować...ja miałem dokładnie to samo...tylko w różnych momentach...zanim zainstalowałem stery beta to wywalało mnie jak używałem medikit'a...Jak nie pomoże to co pisał PiotrW to chyba tylko nowy zasilacz Cię ratuje...8/
Pozdrawiam i powodzenia...8)

Just pick it up and RUN...:]

mattt 

Wysłany: 2007-09-08, 15:53   

Pozyczylem zasilacz od kumpla topower 500W lecz to nic nie dalo. Okazalo sie ze po wylaczeniu opcji "high detail shaders" gra chodzi normalnie. ale przeciez moja karta obsluguje pixel i vertex shader 3.0. chyba bede musial grac bez tej opcji ale wtedy gra wyglada o wiele gorzej...

PiotrW 

Piwa: 17/8
Wysłany: 2007-09-08, 16:47   

Prawdopodobnie przegrzewa Ci się komputer, spróbuj metodę ze zdjętym bokiem obudowy.

Grzyb11115 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2007-09-08, 18:34   

Wyjmij RAM oraz kartę graficzną, przeczyść z kurzu i nie zakładaj obudowy. Mi często to pomaga gdy komputer zaczyna cały czas się restartować.
Seagate Baracuda 250GB 7200rpms 16mb cache, SATA II/Logitech Z-5500 5.1 THX/Amacrox Warrior AX450-PNF/Windows 7 Ultimate 64bit

mattt 

Wysłany: 2007-09-08, 20:31   

przeczyscilem bardzo dokladnie grafike, ram i zdjalem obudowe ale nadal po wlaczeniu opcji high detail shaders wywala mnie do pulpitu :/ :/:/

Ego 

Wysłany: 2007-09-08, 21:56   

A jak Ci wyskakuje ten niebieski ekran to nie masz coś napisane żeby w BIOS'ie poszperać i coś tam wyłączyć z buforowaniem??? Bo u mnie coś takiego wyskakiwało...zobacz bo może to Ci pomoże...nie powiem Ci dokładnie co wyłączyć bo mi już ten komunikat nie wyskakuje...mi pomogła sama zmiana sterów...

Just pick it up and RUN...:]

Scarface 

Wysłany: 2007-09-12, 11:19   

Witam. Miałem ten sam problem. Zniknął przy dodaniu kolejnego 1gb ramu. Znaczy tak - piszę o demku - jak to jest w pełnej wersji to jeszcze nie wiem. Gra spoko odpalała mi się 800x600 przy czym chyba wszystko włączone - oprócz jednej opcji (która to była - nie pamiętam), wszystko było pięknie do momentu wczytywania drugiego levelu - wtedy gra się wysypywała (na low szła bez problemu dalej). Pomogło dodanie ram-u.

P D 915, 2.8 Ghz / 3.0* Ghz
2 Gb RAM 667/800*
GF7300 GT*
SB Live 1024

Powiem wam że zdziwiło mnie to jak ta gra chodzi na moim kompie. Spodziewałem się totalnej porażki a tu całkiem miłe zaskoczenie.

mattt 

Wysłany: 2007-09-13, 15:26   

no u mnie to chyba tez przez ram. odinstalowalem mks ktory bral mi bardzo duzo ramu i pomoglo:)

Odpowiedz do tematu