Witam. Przeszedłem Bioshock'a i Bioshock'a 2 wiele razy, dokładając w to przejście "dwójki" na Xbox'ie wyjdzie ładna liczba dwucyfrowa. Żadnej innej gry nie przeszedłem więcej niż 5 razy.
Ok do rzeczy... Za co Wy kochacie Bioshocka ? Ja za niezwykły klimat, muzykę z kochanych lat 60, za same lata 60, fabułę i za "smaczki".
Tak wiem zastanawiacie się co chciałem przez to powiedzieć ? Przedstawię to na przykładzie: idziemy Jack'iem i widzimy cień kobiety z wózkiem, niby ok kobieta z wózkiem, ale gdy tylko kobieta nas zauważa wyciąga z wózka rewolwer i ładuje w nas śmiertelną dawkę ołowiu. Takich właśnie smaczków jest pełno i to jest najpiękniejsze. Uwielbiam momenty, gdy np: idziemy pod wodą i wychodząc za skały, pojawia się nam zapierająca dech w piersiach panorama Rapture, gdzie włącza się niesamowita muzyka, która przez słuchawki doprowadza do orgazmu. Moment ratowania siostrzyczki jest piękniejszy, niż widok naszego chomika, myjącego swoje futerko. Grając w Bioshock'a po raz kolejny przeszukuje każde pomieszczenie dokładnie tak samo jak za pierwszym razem, mając cichą nadzieję, że odkryje tajemne przejście, dzięki któremu poznam nową nie przebytą drogę w Rapture... Niestety za każdym razem nie znajduję jej i podążam tą samą, wspaniałą lecz tak dobrze znaną drogą.
Mógłbym pisać godzinami o pięknu tej gry, o wspaniałej fabule, o muzyce, której melodie zapamiętują nawet ludzie z alzheimer'em. Chciałbym abyście i Wy napisali wszystko to, za co kochacie Bioshock'a.
Wysłany: 2011-04-03, 18:18
Ja bardzo lubię (ale nie kocham ) Bioshock'a w pierwszej kolejności za fabułę i klimat. Fakt, w większości kalka z System Shock'a 2 ale i tak współczesnego FPS'a z lepszą historią ciężko znaleźć. Gameplay też jest w porządku, chociaż jak dla mnie gra była zdecydowanie za prosta.
Jeśli szukasz większej ilości opinii- zajrzyj TU, TU i TU. Ostatnio forum nieco "zardzewiało", więc nie wiadomo, czy w tym temacie ktoś się jeszcze odezwie.
GoKuX napisał/a:
niesamowita muzyka, która przez słuchawki doprowadza do orgazmu
...
Więc go kupiłem
Bioshock podoba mi się za sam pomysł miasta pod wodą. Coś niezwykłego, co nie miało prawa istnieć, zaistniało w tej grze. Spodobał mi się pomysł z plazmaidami (czyli jak naukowo uzasadnić nadprzyrodzone zdolności), ulepszanie broni, klimat zniszczonej i podupadającej utopii. I jeszcze jedno. Tatuśkowie. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mówiąc Bioshock myślę Big Daddy. A konkretnie Bouncer
_________________ Gdyby tak było, a mogło by tak być, było by tak.
A ponieważ nie jest, nie jest.
To logiczne.
Właśnie Szynku przeczytałem co sądzisz o Bioshock'u i widzę, że też spodobała Ci się muzyka z lat 60 . RaV8, racja miasto pod wodą to była niesamowita idea, szczególnie wykorzystując technologie "zębatki i przekładni" (mechanicy wiedzą o co chodzi). Nie wyobrażam sobie Rapture, jako nowoczesnego miasta podobnego do np: statku Ishimura w Dead Space. Myślę, że właśnie te lata 60 są tym kamieniem milowym, tworzą taki klimat jaki nie doświadczyłem w żadnej innej grze.
A jak dowiedziałem się o Bioshock'u ? Bracia chcieli mi kupić prezent na urodziny i wybrali Bioshock'a. Pierwsza reakcja... Co Wy mi kurde kupiliście ? Ale, gdy tylko wpadłem do wody i zaczęła się gra, musiałem wykonać pielgrzymkę wokół moich braci, aby odpokutować to co powiedziałem na początku.
Co do forum, faktycznie jest mały zastój, ale myślę, że czym bliżej wydania "Infinite" tym więcej ludzi zajrzy na forum.
_________________ "Wybrałem to co niemożliwe. Wybrałem... Rapture" - Andrew Rayan.
Hejka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum