Jako że stosunkowo często pojawiają się tu prośby o pomoc w problemach, które zostały już dawno rozwiązane, postanowiłem utworzyć ten temat. Ma on na celu zebranie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Został on napisany na podstawie WSZYSTKICH tematów z problemami, które do tej pory ukazały się w tym dziale. Postanowiłem jednak nie zamieszczać tu tak zwanych "pytań bez odpowiedzi", czyli problemów, które nie zostały rozwiązane.
Prosiłbym Was o wytykanie wszystkich zauważonych błędów, lub o podawanie rozwiązań, które przeoczyłem. Ten post będzie na bieżąco aktualizowany, zgodnie z Waszymi (tymi sensownymi) spostrzeżeniami.
Podczas instalacji wyskakuje błąd- instalator nie może przeczytać jakiegoś pliku (wyskakuje TAKI błąd). Dlaczego?
Najprawdopodobniej płyta i/lub napęd są uszkodzone. Możesz spróbować skopiować pliki z płyty na komputer, i zainstalować grę z dysku.
------------------------------
Auto-patcher zgłasza błędy.
- jeśli masz pirata- kup oryginał
- odczekaj kilka godzin godzin i spróbuj ponownie
- przeinstaluj domyślną przeglądarkę sieci (najczęściej jest nią Internet Explorer)
- wyłącz firewall'e
Po poprawnym wpisaniu numeru seryjnego, program zabezpieczający informuje, że jest on błędny. Co mam zrobić?
- wyłącz firewall'e
- jeśli instalowałeś grę więcej niż 5 razy- skorzystaj z narzędzia Activation Revoke Tool
Czy istnieje możliwość zainstalowania i aktywowania gry bez dostępu do internetu?
Tak, instrukcję jak tego dokonać znajdziesz TUTAJ.
Gra wyrzuca mnie do pulpitu w pewnych momentach rozgrywki, podczas ładowania save'ów lub w ogóle się nie uruchamia (przykładowy błąd znajduje się TUTAJ).
- uruchom grę w trybie administracyjnym, spróbuj także zgodności z Windows XP (Windows Vista lub nowszy)
- wyłącz wszelkie zbędne procesy działające w tle (zwłaszcza firewall'e)
- zainstaluj patch'a 1.1 (jak poprawnie patch'ować grę- poczytaj TEN temat)
- wejdź do "?\Bioshock\Builds\Release\", uruchom plik "default.ini", znajdź linijkę
Cytat:
AutoSave=true
i zmień ją na
Cytat:
AutoSave=false
- odinstaluj OpenAL
- jeśli masz zainstalowany SP3 w Windows'ie XP- odinstaluj go (jeśli nie wiesz jak to zrobić, zajrzyj TUTAJ)
- jeśli masz procesor AMD- zainstaluj AMD Dual-Core Optimizer oraz AMD Processor Driver
- jeśli masz jakiegoś nieoficjalnego DirectX'a 10 na Windows'ie XP- wywal go
- zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej (STĄD, jeśli posiadasz kartę Nvidii, lub STĄD, jeśli posiadasz kartę ATI/AMD); zanim jednak to zrobisz, usuń starą wersję za pomocą narzędzia Driver Cleaner
- jeśli używasz AVG- odinstaluj go
- zainstaluj Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable
- zainstaluj najnowszego DirectX'a
- zainstaluj .NET Framework 3,5
- odinstaluj wszystkie niestandardowe schematy (themes) oraz inne "upiększacze" zmieniające wygląd systemu
- upewnij się, że nie masz na dysku żadnych wirusów
- przeczyśc komputer CCleaner'em i/lub Odkurzaczem
- sformatuj dysk i zainstaluj ponownie system (rozwiązanie ostateczne)
Podczas gry pojawiają się przekłamania w grafice (tzw. "artefakty"). Co robić?
- jeśli Twoja karta nie obsługuje technologii "Shader Model 3.0", poczytaj TEN artykuł. W razie problemów z modami, pisz w TYM temacie
- ustaw wszystkie opcje graficzne na minimum
- jeśli podkręcałeś kartę graficzną- wróć do domyślnych wartości
- upewnij się, ze karta graficzna się nie przegrzewa
- zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej (STĄD, jeśli posiadasz kartę Nvidii, lub STĄD, jeśli posiadasz kartę ATI/AMD); zanim jednak to zrobisz, usuń starą wersję za pomocą narzędzia Driver Cleaner; dodatkowo, jeśli posiadasz kartę Nvidia i system Windows XP, spróbuj sterowników ForceWare w wersji 178.24 (znajdziesz je TUTAJ)
- jeśli masz kartę graficzną ATI/AMD, spróbuj nieoficjalnych sterowników Omega
Gra nie chodzi płynnie (przycina), mimo, że mój komputer spełnia wymagania sprzętowe. Co robić?
- wyłącz wszelkie zbędne procesy działające w tle, które znacząco obciążają pamięć i/lub procesor
- uruchom grę w trybie administracyjnym, spróbuj także zgodności z Windows XP (Windows Vista lub nowszy)
- przetestuj grę z patch'em 1.1 oraz bez (jak poprawnie patch'ować grę- poczytaj TEN temat)
- zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej (STĄD, jeśli posiadasz kartę Nvidii, lub STĄD, jeśli posiadasz kartę ATI/AMD); zanim jednak to zrobisz, usuń starą wersję za pomocą narzędzia Driver Cleaner; dodatkowo, jeśli posiadasz kartę Nvidia i system Windows XP, spróbuj również sterowników ForceWare w wersji 178.24 (znajdziesz je TUTAJ)
- jeśli masz kartę z rodziny Nvidia- zastosuj się do ustawień pokazanych w TYM screen'ie
- jeśli masz procesor AMD- zainstaluj AMD Dual-Core Optimizer oraz AMD Processor Driver
- jeśli masz jakiegoś nieoficjalnego DirectX'a 10 na Windows'ie XP- wywal go
- przeczyśc komputer CCleaner'em i/lub Odkurzaczem
- upewnij się, że nie masz na dysku żadnych wirusów
- spróbuj zastosować któryś z modów opisanych w TYM artykule
- jeśli masz kartę graficzną ATI/AMD, spróbuj nieoficjalnych sterowników Omega
Mam problem z dźwiękiem...
- zainstaluj najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej
- wejdź do "?\Bioshock\Builds\Release\", uruchom plik "default.ini", i ustaw w nim takie wartości:
- zmień przyspieszenie dźwiękowe w panelu sterowania
- poczytaj TEN temat
- wejdź w "Panel Sterowania --> Dźwięk --> Nagrywanie" i włącz urządzenie "Miks stereo" (Windows Vista lub nowszy)
Nie widać kursora w Menu Głównym. Co się dzieje?!
Twoja karta graficzna nie obsługuje "Shader Model 3.0". Istnieje jednak możliwość uruchomienia gry na Twoim komputerze. Po więcej informacji odsyłam do TEGO artykułu. Jeśli masz jakikolwiek problemy z tymi modami- pisz w TYM temacie.
Nie mogę nic zrobić z dziewczynkami. Wciskam klawisze odpowiedzialne za ratowanie lub wykorzystanie ale nic się nie dzieje. O co chodzi?!
Problem polega na tym, że na polską wersję zainstalowałeś angielskiego patch'a. Aby dowiedzieć się, jak poprawnie patch'ować grę- poczytaj TEN temat.
Po załadowaniu poziomu nie widać tekstur. Co robić?
Najprawdopodobniej Twój RAM ma zbyt niską częstotliwość. Musisz po prostu odczekać chwilę, po załadowaniu się gry, a tekstury na pewno się pojawią.
Nie mogę zmienić rozdzielczości. Suwak w opcjach jest zablokowany!
Skorzystaj z narzędzia Bioshock Tweaker.
Nie mogę podnieść preparatu 192. Dlaczego?
Bo grasz na trainer'ze. Zacznij grę od nowa, tym raze uczciwie, lub poszukaj save'a po podniesieniu preparatu.
Sejf w biurze Julii Langford jest pusty!
Idź do "Banku Genów" i wymień "Dekownik" na inny tonik. Jeśli to nie pomoże, skorzystaj z TEGO save'a, zrobionego zaraz po otwarciu sejfu.
Spolszczenie ani patch na płycie nie działają (edycja PG).
Są uszkodzone, musisz je ściągnąć z internetu. Wszystko jest w TYM temacie.
Gra się wyłącza przy podnoszeniu pieniędzy. Dlaczego?
Najprawdopodobniej masz piracką wersję gry. Kup oryginał
Wiek: 20 Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 1078 Piwa: 28/14 Skąd: ja mam wiedzieć.
Wysłany: 2008-08-20, 12:53
Widzę Szynek że nieźle sie napisałeś, szacunek ziom. Chyba niczego nie pominąłeś chociaż nie widziałem problemu związanego z SEJFEM, w Arkadii w biurze Julii Langford!!
_________________ Hey! What's that's look? You don't like it do you? I don't need to by judged by YOU! By ANYONE! Screw you! Screw all you fucking doubster!
Wysłany: 2008-09-20, 19:37
Najlepsze, najczęstsze problemy ma wiara która ma pirata z oryginałem sa mniejsze xsznase na błędy, Ty miałes totalnego pecha ale tak jak mówiłem w innym temacie to spróbuj u innego kumpla odpalić BSa bo to może byc wina płyty.
_________________ Hey! What's that's look? You don't like it do you? I don't need to by judged by YOU! By ANYONE! Screw you! Screw all you fucking doubster!
Wysłany: 2009-01-03, 21:38
Pamiętaj że nie może być zbyt dużo modów i przypominam żeby nie offtopować!!
Wysłany: 2009-03-28, 16:14
Postanowiłem trochę odświeżyć temat (a w zasadze pierwszego posta). Zaktualizowałem linki, zmieniłem trochę wygląd i dodałem podzękowania (te ostatnie już dawo powinny się tam pojawić, sorry za przeoczenie). Zastanawiam się jeszcze, czy nie połączyć dwóch problemów
Szynek napisał/a:
Gra się nie uruchamia i/lub wyskakuje TAKI błąd. Co robić?
Szynek napisał/a:
Gra wyrzuca mnie do pulpitu w pewnych momentach rozgrywki i/lub podczas ładowania save'ów.
w jeden, bo to w zasadzie to samo. Co myślicie? Wypowiadajcie się też na temat nowej "szaty grafcznej".
Wysłany: 2009-03-29, 21:17
Moim zdaniem wyglada zajebiaszczo.
Wiek: 23 Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 273 Piwa: 17/8 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-29, 21:44
Szynek napisał/a:
Postanowiłem trochę odświeżyć temat (a w zasadze pierwszego posta). Zaktualizowałem linki, zmieniłem trochę wygląd i dodałem podzękowania (te ostatnie już dawo powinny się tam pojawić, sorry za przeoczenie). Zastanawiam się jeszcze, czy nie połączyć dwóch problemów
Szynek napisał/a:
Gra się nie uruchamia i/lub wyskakuje TAKI błąd. Co robić?
Szynek napisał/a:
Gra wyrzuca mnie do pulpitu w pewnych momentach rozgrywki i/lub podczas ładowania save'ów.
w jeden, bo to w zasadzie to samo. Co myślicie? Wypowiadajcie się też na temat nowej "szaty grafcznej".
Wszystko jest super-czytelne, więc jak dla mnie to bomba
A co do połączenia tych dwóch problemów, to chyba faktycznie można je połączyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum