Witam wszystkich !
Przed chwila ukończyłem Bioshocka (Orginał) jednak odnosze wrażenie lekkiego niedosytu odnośnie fabuły. Podejrzewam że bierze sie ono z braku dokładnego przesłuchania taśm, nie zrozumienia.
Chociaz może nie ma i wytluimaczenia dla pytań jakie zadam.
UWAGA SPOILERY
Pytania:
1.Kim dla nas jest Frank Fontaine?
2. Czemu Fontaine wsadził nas do łodzi podwodnej i wysłał w szeroki świat gdy byliśmy mali.
3. Co dokładnie stało sie w Rapture? (tak wiem naduzycie plasmidow itp. itd. No ale że nagle całe miasto sie zmutowało?!)
4.Dlaczego wywiązała sie walka miedzy Ryanem a Fontaine'm czy było to przed "mutacją" miasta czy po?
5.Czemu samolot spadł?
(troche głupie pytanie ,ale pamietam że Ryan coś mowił ze to nie byl przypadek)
Z góry przepraszam jeżeli moje pytania okaża sie nie trafione, wtedy bedzie chociaz mozna
"pogdybać".
Ja również jestem na świeżo po ukończeniu gry. Kończąc poczułem lekkie rozczarowanie. Fabuła zakręciła mnie zupełnie gdy okazało się, że bezwolnie wykonujemy polecenia Fountein'a. Scena zabójstwa Ryan'a kijem golfowym naprawdę mnie rozczuliła;). Niestety końcówka wydała mi się strasznie płytka i przerażająco czarno-biała. Zjadłem pierwsze trzy siostrzyczki, wierząc słowom Atlasa i próbójąc odnaleźć się jakoś w Rapture - później jednak stawałem się już tylko "lepszy". Zakończenie oczywiście złe, zupełnie niezgodne nawet z moim sposobem gry (oszczędziłem kogo się tylko dało, małe wykorzystanie plasmid'ów, nie pozwoliłem na skrzywdzenie innych siostrzyczek itp itd). Ogólnie na koniec poczułem lekką pustkę wywołaną banalnym, jedno wątkowym zakończeniem.
Tym bardziej co do reszty gry myślę, że wiele rzeczy mi uciekło. Także też chętnie poznałbym odpowiedzi na część stawianych przez Ciebie wyżej pytań.
Glaz napisał/a:
Pytania:
2. Czemu Fontaine wsadził nas do łodzi podwodnej i wysłał w szeroki świat gdy byliśmy mali.
To bym zadał inaczej... Czemu założył, że nam się uda wykonać zadanie? Ewentualnie można gdybać, że tak jak na jednym ze zdjęć w trakcie rozmowy z Ryan'em - nie byliśmy zwykłym dzieckiem.
Glaz napisał/a:
3. Co dokładnie stało sie w Rapture? (tak wiem naduzycie plasmidow itp. itd. No ale że
nagle całe miasto sie zmutowało?!)
Wiele postaci nosi maski karnawałowe. Znajdujemy jedno nagranie właśnie z nowego roku, czy karnawału, gdzie słyszymy jak rozpoczyna się masakra... Ale co dokładnie się stałoi:?:
Glaz napisał/a:
4.Dlaczego wywiązała sie walka miedzy Ryanem a Fontaine'm czy było to przed "mutacją" miasta czy po?
Fountain'e nie był takim ideologicznym popaprańcem jak Ryan. Z tego co qmam, to on stał za szmuglem i jego motywami było po prostu pragnienie władzy i potęgi.
Glaz napisał/a:
5.Czemu samolot spadł?
To mamy w sumie wyjaśnione na jednym ze wspomnień w trakcie rozmowy z Ryan'em. Pokład samolotu, pistolet i list. W domyśle w treści listu znajduje się zwrot "Would U kindly". To bohater stoi za porwaniem samolotu.
Od siebie dołożyłbym jeszcze dwa pytanka.
6. Czemu Ryan wydaje nam polecenia zabicia siebie samego:?:(chyba gdzieś już było, jeśli tak to sorki).
7. Czemu to u Ryan'a znajdujemy dane na temat badań nad kontrolą umysłów. Czy to tylko uproszczenie fabularne (by wyjaśnić sprawę we właściwym czasie)
8. To może jeszcze jedno małe . Jak myślicie, czy Ryan dopiero w trakcie naszej wędrówki orientuje się kim jesteśmy (skoro ma wszystkie materiały)? Na początku uważa nas za agenta CIA/KGB.
Też mam problemy ze sklejeniem fabuły, ale na pytanie nr. 8 chyba znam odpowiedź.
- Tak, na początku chyba się nie domyśla że jesteśmy pod kontrolą Fortaine'a, ale Ryan to intelektualista, rozwiązuwał zagadkę podobnie jak my. Sądzę ze zoriętował się o co chodzi jak byliśmy w Hefajstosie. Sam nas próbował naprowadzić na odpowiedź (mówił coś o nostalgii, oraz o tym że Atlas zada nam cios w plecy)
_________________ Hmmm... Napisałbym tu jakiś głęboki cytat z BioShock'a , ale sądzę że na tym forum to mało oryginalne jest...
Cześć, to mój pierwszy post na tym forum.
Mnie najbardziej interesuje to, czemu w Rapture zaczęło się źle dziać. Atlas, czyli Fontaine powiedział po tym jak zabiliśmy kobietę, która trzymała pistolet w wózku, że to przez ADAMA, ale dokładnie tego nie wyjaśnił. Według mnie można odpowiedzieć na to pytanie np. po odsłuchaniu wszystkich nagrań dr. Steinmana. Ludzie dostali po prostu za dużo możliwości i te ich nowe nadzwyczajne umiejętności (plazmidy, modyfikacje) jak to ludzie, zaczęli używać do niecnych celów . Według mnie twórcy powinni popracować nad częścią gry po zabiciu Ryan'a. Aż do tego momentu akcja rzeczywiście nie spuszcza z tempa i jest nieprzewidywalna, a kiedy Ryan mówi o ludziach, niewolnikach itd. to aż mi się go żal zrobiło. Chociaż koniec końców zmusza tym fanów Bioshocka do myślenia, jak to było tam wszystko po kolei, daje nam pole do własnych przemyśleń o bohaterach, o problemach moralnych itd. Nie wiem, czy był to przemyślany zabieg, ale według mnie to dobrze, że pewne sprawy zostały niedopowiedziane.
_________________ In the end, what separates a man from a slave? Money? Power? No. A man chooses, a slave obeys.
Ok. Troszkę się zorientowałem. Nie qmam jeszcze wszystkiego ale moja wiedza się troszkę powiększyła.
Cytat:
1.Kim dla nas jest Frank Fontaine?
No więc czytałem taką interpretację, którą można spokojnie oprzeć na "diagramie" połączonych zdjęć, na tablicy przed spotkaniem z Ryan'em. Jesteśmy synem Ryan'a i tej aktorki ("Ryan favorite girl"). Znajdujemy jej ciało na zapleczu sceny w dystrykcie rozpusty. Już na początku myślałem, że to specjalna osoba i że coś więcej może nas z nią łączyć. Bezpośrednio po tym jak odkryłem, że jesteśmy sterowani, zastanawiałem się czy może ona nie była naszym poprzednim celem. Ale ona jest prawdopodobnie naszą matką. Bała się powiedzieć Ryan'owi o swoim dziecku. Zginęła albo z jego ręki - Ryan mógł wściec się gdy dowiedział się o ciąży. Mógł ją też zabić Fountain - by skraść dziecko. Pewnie jakby przesłuchać wiadomości w radio można by sprawdzić skąd Fountein nas zdobył. Bo zdobył. Zostaliśmy "wyprodukowani" przez doktora Suchong'a (nie wiem czy dobrze napisałem). Możemy odczytać zapiski radio mówiące o tym, że dzięki użyciu plazmidu wzrostu w wieku 1 roku byliśmy rozwinięci na 19 lat. Po dwóch latach przygotowywania nas w laboratorium Fountain wysyła nas łodzią podwodną. Nie wiem ile dokładnie czasu od tego momentu upłynęło. Ale skoro Fountain prowadził wówczas oficjalne badania i był Fountain'em a nie Atlasem musiał to być dłuższy okres.
EDIT Przestudiowałem wiadomości z gry. Jasmin to rzeczywiście była nasza matka. Dziecko z Ryan'em miała na zlecenie Dr. Tanenbaum (potrzebowała pieniędzy), pracującej wówczas dla Fountaine'a. Ta pobrała od niej zarodek drogą laboratoryjną.
Glaz napisał/a:
3. Co dokładnie stało sie w Rapture? (tak wiem naduzycie plasmidow itp. itd. No ale że
nagle całe miasto sie zmutowało?!)
Rapture w pewnym punkcie swojego istnienia było idealną metropolią. Zgodnie z zamierzeniami Ryan stworzył podmorski raj. Popadał już w pewne paranoje, w obawie przed ingerencją z zewnątrz zamknął miasto na świat. Zaczął się szmugiel, na którym zarabiał między innymi potentat Fountaine. Rosnąc w siłę pragnął on coraz bardziej władzy i wchodził w konflikt z Ryan'em. Ostatecznie Fountain'e znika - niby ginie w konfrontacji Ryan'em i pojawia się Atlas - przywódca opozycji, który rozpoczyna wyniszczającą miasto wojnę domową. To ona rujnuje Rapture. Wyludnia i niszczy je oraz doprowadza do degeneracji rzeszy mieszkańców. Ostatecznie dopiero w trakcie wojny domowej Ryan traci zmysły i dopiero wówczas jego dotychczasowi współpracownicy próbują się go pozbyć.
EDIT. I rzeczywiście. Atlas rozpoczyna zamieszki dokładnie w nowy rok - stąd karnawałowe maski.
Slovian napisał/a:
6. Czemu Ryan wydaje nam polecenia zabicia siebie samego?
Wybiera śmierć na własnych warunkach.
Slovian napisał/a:
7. Czemu to u Ryan'a znajdujemy dane na temat badań nad kontrolą umysłów. Czy to tylko uproszczenie fabularne.
Tak jak pisaliście wyżej Ryan doszedł do wszystkiego prawdopodobnie w trakcie naszej wędrówki - także znajdujemy materiały na podstawie których doszedł do swoich wniosków i które pewnie zostawił nam by uświadomić nam prawdę.
EDIT.
9. To jeszcze jedno małe pytanko mi się nasuwa. Po co atlas prowadzi nas na początku do tej łodzi podwodnej, na której ma być jego rodzina. Może rzeczywiście naszą misją nie było zabicie Ryan'a tylko cała operacja miała na celu po prostu pomoc w ucieczce jego rodziny (bylibyśmy dla niej bezwolnym protektorem w świecie zewnętrznym). Taki typek może mieć rodzinę ?
Atlas czyli Fontaine chciał dać nam tylko powód, żeby zabić Ryana. Moira i Patrick zostali zmyśleni przez Fontaina. W sumie to szkoda, że tak to się wszystko skończyło. Wolałbym jakoś odratować z Ryanem miasto i sobie tam pomieszkać. Zostaje nam tylko czekać na jakiś dodatek albo drugą część.
_________________ In the end, what separates a man from a slave? Money? Power? No. A man chooses, a slave obeys.
Zostaje nam tylko czekać na jakiś dodatek albo drugą część.
Trochę dziwi mnie końcówka, ponieważ zostawia twórcom ograniczone pole manewru jeśli chodzi o kontynuację. Wątek naszej postaci jest absolutnie zakończony, a te krótkie zakończenia gry prezentują zupełnie inne podejścia do ewentualnej fabuły dodatku. W jednym zostawiamy prawdopodobnie miasto same wobec swojego losu, w drugim stajemy się jego kolejnym, jeszcze bardziej chorym ciemiężycielem. A myślę, że przy tak złożonej fabule gry, tak pieczołowicie stworzonym świecie i takim sukcesie - aż się prosi o następną część.
Faktycznie od śmierci Ryana fabuła całkiem się psuje - a właściwie to nic się już nie dzieje - próbujemy dostać się do Fontaina i tyle. Liczyłem że chociaż zakręci się coś jeszcze w związku z dr Tenenbaum (która jest przecież wielowymiarową postacią o czym fontaine nieustannie nam przypomina) - a tu nic. Miałem nadzieje na intrygujące pod względem fabularnym zakończenie a dostałem tylko walkę z bossem na koniec poziomu jak w jakiejś oldschoolowej platformówce z automatów. Szkoda...
A odnośnie małych nieścisłości fabuły:
- niby dlaczego Ryan nie odrodził się w komorze witalnej? (były one projektowane specjalnie pod jego DNA - i to właśnie dlatego Fontainowi zależało żeby wyhodować dziecko Ryana - tylko ono mogłoby z nich korzystać)
a zresztą może w Bio2 okaże się że się jednak odrodził
- po jaką cholerę Fontain wysyłał nas najpierw na powierzchnię skoro Tanenbaum i Suchong mogli na wdrukować nam dowolne wspomnienia (również odnośnie wypadku)
A i jeszcze jedno - gra ma wydźwięk polityczny - przedstawia kapitalistyczną utopię i jej konsekwencje
Ja mam jeszcze jedno może dość głupie pytanko jednak nie daje mi ono spokoju mianowicie:
Po co Little Sister zbiera ADAM ?
Big Daddy są tworzeni prze Rayana by mogli je ochraniać więc pewnie Rayan ma w tym jakiś biznes. Czy siostrzyczki zbieraja ADAM dla fabryk Rayany i tworzenia plazmidów czy dla jakiś innych celów ?
Wysłany: 2007-12-16, 12:53
One zbierały wpierw dla Ryana potem dla Fonteina. Zbierały bo tak musiały Ryan dzięki ADMOWI tworzył nowe plazmidy i toniki, a Fontaine wykorzystywał go aby uczynić sie niezniszczalnym.
Dokładnie to najpierw był przywódca przemytników Fontaine który chdział zdobyc władze nad rapture i walczył z Rayanem. Poźniej Fontaine usunął się w cień i wypuścił plotkę o swojej śmierci i wtedy pojawił się jako przywódca ruchu oporu Atlas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum