Witam,
Mam nieco irytujący problem z dźwiękiem w BioShock. Mianowicie w gorętszych momentach niektóre dźwięki gdzieś giną, np. słychać muzykę i odgłosy mojej broni, ale wystrzałów przeciwnika już nie.
Mam kartę dźwiękową SoundBlaster Audigy, gram z dźwiękiem 5.1. Gra jest w wersji polskiej, z polskim patchem, oryginał. System Windows XP SP3. Nie włączyłem EAX - ten sprawia jeszcze więcej problemów (wyraźne trzaski).
Logitech X-530. Sterowniki najnowsze.
Nie jestem pewien, czy problem występuje w innych grach - nie grałem ostatnio w żadną nową grę z dźwiękiem 5.1. Z kolei w typowych sytuacjach (dźwięk stereo w grach, filmy, muzyka) podobnych kłopotów już nie ma.
Wiek: 20 Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 1097 Piwa: 29/15 Skąd: czy z kąd?
Wysłany: 2009-04-26, 21:07
Mimizu napisał/a:
System Windows XP SP3.
Ja bym usunął SP3 i zainstalował SP2 wiem że to troche dziwny pomysł i może nie mieć nic wspólnego z dźwiękiem ale jednak warto spróbować i jeszcze sprawdz czy u jakiegoś kolegi z grą jest podobny problem jeśli tak to wiadomo że to coś z płytką nie tak. No i jeszcze możesz mieć uszkodzone głośniki nie spadły Ci czasem pary razy??
_________________ Hey! What's that's look? You don't like it do you? I don't need to by judged by YOU! By ANYONE! Screw you! Screw all you fucking doubster!
Wysłany: 2009-04-26, 22:05
Sasza napisał/a:
sprawdz czy u jakiegoś kolegi z grą jest podobny problem jeśli tak to wiadomo że to coś z płytką nie tak
To raczej nie ma związku z nośnikiem, bo z tego co wiem Bioshock kopiuje wszystkie dźwięki na dysk, nie odczytuje niczego na bieżąco z płyty.
[ Dodano: 2009-04-26, 22:14 ]
A i zainstaluj jeszcze OpenAL (powinien być na płycie).
[ Dodano: 2009-04-26, 22:27 ]
Na forum CoR'u dowiedziałem się też, że niektórym pomogło uruchomienie gry jako administrator w trybie zgodności z Windows 2K. Oryginalny post:
Blah92 napisał/a:
Well anyway, i posted just to say i have fixed my problem (no thanks to 2k). I have eliminated all sound stuttering etc by going into the Bioshock "release" folder and right clicking on the "Bioshock - MCE" shortcut, then changing the compatibility mode to windows 2000, and setting it to run as administrator.
The sound in the menu and in the intro video is still screwed but in game the sound is perfect even with EAX and reverb turned on!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum