Mam problem z wydajnością bioshocka. Jako że mam zamiar kupić bioshocka 2, postanowiłem wrócić jeszcze do bioshock 1. Jednak od czasu ostatniej gry w bioshocka kupiłem nowego kompa. Nie spodziewałem się problemów ponieważ na starym kompie:
- Geforce 8600
- Athlon 6000
- 2gb ram
Gra chodziła płynnie na każdych detalach. Natomiast teraz posiadam kompa:
- Geforce 250
- Core 2 duo 7500
- 3.25 gb ram
- windows xp service pack 3
- najnowsze stery do karty graf.
I gra przycina cały czas. Tzn wchodze do nowego pomieszczenia (nawet jeśli byłem w nim sekundę temu nie ma to znaczenia) i fps spadają na wiele sekund do 15.. Dopiero po parunastu sekundach fps podskakują do 150. Przez to że bioshock jest grą dynamiczną i praktycznie co chwilę eksploruje się nowe pomieszczenia 96% czasu gry gram na 15 fps..
Próbowałem temu zaradzić zamykając WSZYSTKIE programy działające w tle (typu xfire itp.) oraz instalując patcha 1.1, jednak nic nie pomogło.
Pytanie do was - ktoś wie o co chodzi?
edit: Przeczytałem gdzieś na forum coś takiego
rastaman napisał/a:
A tak na poważnie: mi też się gra zacinała na komputerze. Z tego co pamiętam to pomogła zmiana antyvirusa (z AVG na Kasperskiego)
Otóż też posiadam antywirusa AVG. Czy to możliwe żeby jakiś antywirus zmnieszał wydajność w grach? Zainstalowałem tego antywira właśnie dlatego że wszyscy zgodnie twierdzą że jest najmniej pamięciożerny...
Wysłany: 2009-10-07, 15:41
Spróbuj wywalić tego SP3 jak napisał kolega wyżej, jeśli nie pomoże poczytaj FAQ.
FTR napisał/a:
Otóż też posiadam antywirusa AVG. Czy to możliwe żeby jakiś antywirus zmnieszał wydajność w grach? Zainstalowałem tego antywira właśnie dlatego że wszyscy zgodnie twierdzą że jest najmniej pamięciożerny...
Nie wydaje mi się, żeby Antywirus miał tu wiele do rzeczy ale zawsze można spróbować.
Wysłany: 2009-10-07, 19:15
Hmm, w takim jedyne co mi przychodzi do głowy, to sprawdzenie, co będzie się działo na wersji 1.0 albo kombinowanie ze starszymi sterownikami (bodajże 16x.xx albo wcześniejsze)
Wysłany: 2009-10-08, 09:44
Beliar napisał/a:
Co to ma być ? W ten sposób ramu się nie łączy, tutaj szukałbym przyczyny.
Może masz racje, jak masz poskładane ramy jakie kości i ile?
_________________ Hey! What's that's look? You don't like it do you? I don't need to by judged by YOU! By ANYONE! Screw you! Screw all you fucking doubster!
Z tym 3.5 gb ram to mam na myśli wykorzystywaną ilość. Mam 2x 2gb ram ale widowns xp nie obsługuje wszystkich czterech gb, tylko 3.25. Sprawdziłem oczywiście wersje 1.0 i nie ma żadnej różnicy względem wersji 1.1.
Co do formatu cóż.. dość powiedzieć że format był robiony z miesiąc temu. W innych grach ani programach nie mam żadnych problemów więc nie szukałbym tutaj problemu.
To, źle napisałeś, powinieneś napisać jakie masz fizycznie kostki, ale już nvm bo się wyjaśniło Btw, XP a i owszem, obsługuje powyżej 3,5gb ramu, w wersji 64bit
Wysłany: 2009-10-08, 16:30
Beliar napisał/a:
BOUNCER napisał/a:
Cytat:
- windows xp service pack 3
To ten nieszczęsny service pack 3 zainstaluj xp z sp 2 i powinno być ok.
Że hę, co SP3 ma do płynności Bioshocka ? Nie szukajcie dziury na siłę bo jej nie znajdziecie... A innych wprowadzicie w błąd.
Też do pewnego czasu byłem zdania, że SP3 nie robi różnicy. Sam go mam na 2 kompterach i nie sprawia problemów. Niemniej jednak, poprzeglądaj sobie poprzednie tematy. Wielu użytkowników miało problemy z odpaleniem gry lub każdorazowymi zwisami, i to właśnie wywalenie SP3 pomagało.
Beliar napisał/a:
FTR napisał/a:
- 3.25 gb ram
Co to ma być ? W ten sposób ramu się nie łączy, tutaj szukałbym przyczyny.
Pewnie ma 4GB albo więcej, tylko że Windows XP (przynajmniej ten 32-bitowy) wykrywa jedynie 3,25GB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum