BioShock City
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
24 maja 2010r: Aktualizacja regulaminu forum!

Informacja dla nowych użytkowników:
Na tym forum nie popieramy piractwa
Za złamanie regulaminu grozi ban.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Szynek
2010-04-03, 16:18
Bioshock 3 - Wasze pomysły
Autor Wiadomość
czapa 

Wysłany: 2010-10-01, 02:09   

Jestem przekonany, że cały czas pozostaje ogromne pole do popisu dla scenarzystów.

Trzecią część można by zacząć na przykład w taki sposób:
Widzimy siebie jako genofaga który atakuję little sister. Siostrzyczka jest z daddy'm, więc dostajemy bęcki; tracimy przytomność.
Budzimy się po kilku dniach np w momencie kiedy siostrzyczka wypompowuje z nas adama, zrywamy się na nogi, i uciekamy.
Nasza postać jest genofagiem, który z jakiś przyczyn (które wymagają wyjaśnienia) zaczyna odzyskiwać rozum i przypominac sobie kim był zanim popadł w obłęd.

Kwestie moralne (ocalić/wykorzystać siostrzyczkę) zamieniłbym na wybór między chęcią odzyskania zmysłów, a
poddawaniu się uzależnieniu od plazmidów i powrotu do szaleństwa.

Jako główny wątek wziąłbym powód dla którego następują mutację, i ludzie wariują.
Np cos co wpływa na ludzi z zewnątrz, może coś co od początku spoczywało na dnie szczeliny tektonicznej; było źródłem ślimaków.
A nasz protagonista zamiast uciec z rapture chce dotrzeć na samo dno, dostać odpowiedzi na kilka pytań, i może w końcu zniszczyć miasto.
Taka koncepcja fabuły otwierała by możliwości na nowe postacie i zjawiska, im bliżej jesteśmy dna, tym silniej źródło adama oddziałuje na bohatera.
Znowu można by wpleść duchy w fabułę - tak jak w pierwszej części.
Myślę, że twórcy musieliby się przede wszystkim postarać co do tego źródła całego nieszczęścia, bo na" kosmitów; meteoryt; wielką rybę - mutanta; odpady radioaktywne; wielki pozaziemski Monolit;
rządowe plany USA/CCCP/III Rzeszy na zdobycie władzy nad światem przy pomocy cholernie groźnego wirusa, albo innego wynalazku (btw... moje ulubione :-\) wpadł juz ktoś wcześniej.

Myślę, że gdybym ja miał pisać scenariusz, to powiązałbym obłęd w Rapture z II wojną światową. Np że do Rapture uciekali głównie ludzie okaleczeni psychicznie przez wojnę.
więźniowie obozów, Weterani z obu stron konfliktu , zbrodniarze wojenni chcący się ukryć. Cokolwiek było by na dnie rowu, oddziaływałoby na ludzi odwołując się do ich doświadczeń z przeszłości. Postawiłbym na metafory biblijne.
Żadne inne miejsce nie nadaje się tak dobrze jak Rapture, żeby je porównać do czyśćca.

Tak czy inaczej mam nadzieje, że trzecia część będzie ostatnią, i podsumuje trylogię jakimiś fajerwerkami.

Dodano: 2010-10-02, 01:09
ops... ma być Bioshock Infinite. Całą koncepcję szlag traf :-/ no trudno...
Swoja drogą w tak drastycznej zmianie miejsca akcji można wyczuć pójście na łatwiznę.
Postaw piwo autorowi tego posta

BOUNCER 

Piwa: 6/1
Wysłany: 2010-10-21, 19:43   

czapa napisał/a:
ops... ma być Bioshock Infinite. Całą koncepcję szlag traf :-/ no trudno...
Swoja drogą w tak drastycznej zmianie miejsca akcji można wyczuć pójście na łatwiznę.

Wszędzie pisze że to nie ma być, nigdy nie była i nie będzie kontynuacja poprzednich części !

Ro-Bhaal 

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-10-22, 13:09   

"Jest napisane", Bouncer :P
Jednocześnie, nikt nigdy nie powiedział, że powrócą do klimatów Rapture. Powiem więcej, twórcy stwierdzili, że cała historia Rapture w ich mniemaniu została już opowiedziana.

PMG 

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2011-01-29, 08:29   

Ro-Bhaal napisał/a:
"Jest napisane", Bouncer :P
Jednocześnie, nikt nigdy nie powiedział, że powrócą do klimatów Rapture. Powiem więcej, twórcy stwierdzili, że cała historia Rapture w ich mniemaniu została już opowiedziana.

Bioshock bez Rapture nie był by tą samą grą.

Ja bym chciał np. taką fabułę.

Jesteśmy normalnym mieszkańcem Rapture. Żyjemy jak każdy inny. Zażywamy Plazmidy i Toniki Genetyczne. No i po kilku latach uzależniamy się i zmieniamy w Genofaga. Powiedzmy, że budzimy się w jakimś odludnym i opuszczonym miejscu, ale nie mamy wypranego mózgu jak inne Genofagi, lecz straciliśmy pamięć. Naszym celem będzie poznanie prawdy i przypomnienie sobie kim jesteśmy. A skoro zmieniliśmy się w genofaga, to możemy rozmawiać z innymi! Jak myślicie? Opcje dialogowe były by fajne. Ale oczywiście rozmawiać można tylko z niektórymi np. taki Genofag - Bestia rzuciłby się nam od razu do gardła. Moglibyśmy korzystać z różnego sprzętu i Plazmidów np. mglibyśmy walić kluczem francuskim lub rurą, bądź korzystać z broni palnej. Co o tym sądzicie?

Wyświetl szczegóły
killer 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-20, 13:57   

PMG napisał/a:
Bioshock bez Rapture nie był by tą samą grą.

Ja bym chciał np. taką fabułę.

Jesteśmy normalnym mieszkańcem Rapture. Żyjemy jak każdy inny. Zażywamy Plazmidy i Toniki Genetyczne. No i po kilku latach uzależniamy się i zmieniamy w Genofaga. Powiedzmy, że budzimy się w jakimś odludnym i opuszczonym miejscu, ale nie mamy wypranego mózgu jak inne Genofagi, lecz straciliśmy pamięć. Naszym celem będzie poznanie prawdy i przypomnienie sobie kim jesteśmy. A skoro zmieniliśmy się w genofaga, to możemy rozmawiać z innymi! Jak myślicie? Opcje dialogowe były by fajne. Ale oczywiście rozmawiać można tylko z niektórymi np. taki Genofag - Bestia rzuciłby się nam od razu do gardła. Moglibyśmy korzystać z różnego sprzętu i Plazmidów np. mglibyśmy walić kluczem francuskim lub rurą, bądź korzystać z broni palnej. Co o tym sądzicie?

Podoba ni sie ten pomysł. :-)

Hejka 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2011-06-27, 11:08   bs4

Ja tak chce:Na początku jesteśmy normalnym człowiekiem w rapture i jest rok 1958 31 Gru.
Wybuchają zamieszki. Jesteśmy w punkcie protemeusza przed nami strzykawka z ADAM.
Podnosimy ją,i mamy wybór Albo stajemy się BD albo LS Albo Genofagiem. :-D :lol: ;-) :-) :mrgreen:

W każdej postaci mamy 2 cele:
1.Stać się człowiekiem

2.Wydostać się z rapture.

Inq 

Piwa: 11/6
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-07-21, 10:46   

Cytat:
Podnosimy ją,i mamy wybór Albo stajemy się BD albo LS Albo Genofagiem.

Czy ty w ogóle grałeś w Bioshocka?

Cytat:
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów

Petrozza7 

Wysłany: 2011-07-22, 23:54   

Pomijam że już od roku wiadomo że akcja będzie po za Rapture :D
Inq dawno Cię nie było!

Odpowiedz do tematu