Delta cały czas myślał samodzielnie. Jedynym uwarunkowaniem była tutaj więź z Little Sister.
Wspomina o tym Lamb - w jednym z poziomów mówi, że Jack był genialnym projektem, ponieważ był pozbawiony własnej woli. Zaraz po tym dodaje, że samoświadomość jest (wg. niej) przekleństwem. Mówi to chyba w tym poziomie, gdzie jest ta "komnata" z Elonorą nawiązując do jej nieświadomości co się dzieje dookoła (z tego co później wiadomo - udawanej).
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów
MÓwisz że wszyscy Big D nie mają żadnego uwarunkowania poza więzią z Little Sis? Skąd to wiesz?
btw. straszną rzecz zrobili tym dziewczynkom i Facetom zmienionym w Big D i Little s.
_________________ Then Jesus asked him, "What is your name?"
"My name is Legion," he replied, "for we are many."
Inq, po twojej wypowiedzi mogę powiedzieć że nie masz racji, bacznie obserwowałem inro bs 2 i wywnioskowałem że delta został "zakodowany"
wyłącznie na obronę litlle sis, no bo jak by w 58 myślałby samodzielnie nie ohraniał jej tylko trzymał się miejsc w których odczuwał największą z nią wież.
_________________ Strzeżcie się Leopolda, bo inaczej do was przyjdzie i będzie chciał zgrać na kompie
jak by w 58 myślałby samodzielnie nie oChraniał jej tylko trzymał się miejsc w których odczuwał największą z nią wież.
Gdzie w tym zdaniu jest jakikolwiek ciąg przyczynowo skutkowy?
"Dbam w swój samochód, dlatego często chodzę do salonu, w którym go kupiłem" - tak brzmi to co napisałeś.
Cytat:
MÓwisz że wszyscy Big D nie mają żadnego uwarunkowania poza więzią z Little Sis? Skąd to wiesz?
btw. straszną rzecz zrobili tym dziewczynkom i Facetom zmienionym w Big D i Little s
Nie wszyscy. Ci, z którymi walczy Jack już nie myślą. Sądzę, że alpha series wysyłani przez Alexa i Lamb też nie (ale to już raczej powojenna ingerencja).
Delta myśli samodzielnie, co jest podkreślane wielokrotnie przez Lamb.
edit:
Wrzod - przeanalizowałem jeszcze raz ten twój post. Chodzi ci już o wydarzenia po tym jak Lamb powiedziała, że ma się Delta nie czepiać Elonory? Ona była normalną LS, Delta był normalnym BD, więc tutaj o żadnym warunkowaniu nie ma mowy (tzn. jest, ale Delta wciąż posiada świadomość tego co robi).
Wolna wola to dość grząski grunt. Z jednej strony Delta robi to co sam uważa za słuszne, z drugiej uważa tak, gdyż mu to - jak to ująłeś - zakodowano. Jeśli się tym interesujecie bardziej i poczytacie sobie, to dowiecie się, że wolna wola nie jest całkowitą wolnością działania a jedynie zdawaniem sobie sprawy ze swoich poczynań i ich konsekwencji (+ swobodny dostęp do pamięci i jej przetwarzania - wyobraźnia - to akurat jest moim spostrzeżeniem, nie wiem w jakim stopniu poprawnym naukowo).
Fakt, że czasem bardziej ludzka strona ludzi wychodzi na wierzch i jakby mamy możliwość działania faktycznie wolnego. Jednak - zwróćcie na to uwagę - większość czynności wykonywana jest dość automatycznie. Dopiero przy działaniach mogących mieć poważne konsekwencje włącza się bardziej "zdalne" sterowanie ciałem i dopiero po mentalnym rozważeniu za i przeciw podejmujemy jakaś akcję z pewnością, że robimy to z naprawdę własnej woli, nie automatycznie.
Taki system jest swoją drogą bardzo dobry. Zastanawiając się za każdym razem nad ruchem szczoteczki podczas mycia zębów utonęlibyśmy w kalkulacjach i poumierali zapewne od niedoboru energii, które taka wytężona praca umysłowa by pochłaniała.
Brute Splicery, czyli potężnych jak jednorożce, napchanych ADAMEM do granic możliwości splicerów
inq,teraz rozumiem twoje spostrzeżenia jakie masz do daddy'ch po przeczytaniu swojego i twojego posta,wnioskuję że delta był półświadomy swoich poczynań tak jak człowiek zarażony przez zombie,wie że pogryzieni przez niego ludzie podzielą jego los ale to wirus góruje nad jego ciałem.
_________________ Strzeżcie się Leopolda, bo inaczej do was przyjdzie i będzie chciał zgrać na kompie
aaaa to porównanie z zombie wziąłem z filmu ale celujące,pogryziony też jest wpółświadomy tego co robi.
Soldi
Wysłany: 2010-04-27, 14:09
chyba troche zboczyliście z tematu;p Ja to rozumiem tak, Delta miał zaprogramowany cel - ochrona Elenor i musiał robić wszystko, aby ten cel osiągnąć. To jest tak,jak z człowiekiem i ogólnie istotami żywymi - funkcjonujemy, po to aby przekazać nasz materiał genetyczny dalej, a jak do tego dojdzie, to już kwestia danego osobnika.
Wolna wola,to moim zdaniem bardzo zawiły temat który trudno pojąć i zrozumieć, co ciekawe nawet najwięksi psychologowie na świecie nie potrafią odpowiedzieć na pytanie"czym jest wolna wola?".ale do rzeczy zajmijmy się innym zagadnieniem tatuśków ok?, bo o tym można napisać 10 książek i żadna nie da rzeczowej odpowiedzi.
zostałem przyparty do muru, ale szczerze zostawmy tą kwestie wolnej woli delty w spokoju ok? jaki był taki był i nic chyba temu już nie zaprzeczy. no jedno mnie dręczy czemu delta jak i bounce'r byli wyposażeni w wiertło? już samym ciosem pięści mogli by zabić człowieka jak nie splicera.
Soldi
Wysłany: 2010-04-27, 19:13
początkowo ich sprzęt, czyli wiertło i nitownica służyłt do naprawiana budynków Rapture. W BS1 i BS2 jest taka scena, w której BD naprawaia coś. W BS2 uszczelnia chyba szybe w pierwszym poziomie.
Poza tym po prostu dodaje klimatu
Tak samo się można pytać czemu w prawie każdym SF jest prędkość szybsza od światła skoro takowa teoretycznie nie istnieje (ostatnie padania pokazują, że taka prędkość może istnieć dla cząstek przy których atom jest wielkości Barj Dubaj).
oooo kończą mi się pytania na które można sensownie odpowiedzieć (tak wiem odpowiedz nie jest głupia tylko pytanie)ale to teraz ja po odpowiadam a wy popytacie co wy na to?, aha tylko dawajcie pytania na które będę wiedział jak odpowiedzieć z sensem.
"w prawie każdym SF jest prędkość szybsza od światła skoro takowa teoretycznie nie istnieje (ostatnie padania pokazują, że taka prędkość może istnieć dla cząstek przy których atom jest wielkości Barj Dubaj)."
taka szybkość, a nawet sporo mniejsza na ziemi byłaby uważana za teleportację. A szybszej prędkości byśmy prawie nie zauważyli, no chyba że lecimy autostopem przez galaktykę.
_________________ Then Jesus asked him, "What is your name?"
"My name is Legion," he replied, "for we are many."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum